Bicyklem proti Putinovi!

Uveřejněno dne 18 března 2014 000 12:26

Uvažoval jsem nad tím, jakými konkrétními opatřeními by mohla EU ekonomicky sankcionovat Rusko a napadla mě jedna skutečně hrozivá věc.

Pořád mi nebylo jasné, jak může ekonomicky pajdavá EU, která vyrábí hospodářský růst tím, že tiskne prachy, ekonomicky ztrestat Rusko tak, aby to bylo vůbec poznat. Zato mě napadalo mnoho cest, jak to Rusko může Evropské unii víc než dobře oplatit. Myslel jsem přitom na komunistku Angelu Merkelovou, která konvertovala severotureckou energetiku z jádra na ruský plyn a další podobné věci.

Bral jsem si k srdci neústupné a rozhodné stanovisko vlády k obsazení Krymu, které rezolutně formuloval Lubomír ZaOrálek a které znělo nějak jako „to musí skončit“. Divím se, proč Putin po tak krutopřísné větě okamžitě jednotky neruských nevojáků neodvolal. Napadaly mě sankce jako dodatečné zdanění ruské zmrzliny s dvěma oplatkami zvané Slivočnoje, zdražení veřejných záchodků v Karlových Varech nebo protestní řízené pití ruského šampaňského tak, aby kolísání poptávky uvedlo jeho výrobce do logistických potíží. Najednou však ta myšlenka přišla.

Auto*Mat do Moskvy!

Celkově mám dojem, že moderní progresívní společenské proudy na východě trpí. Kromě toho, že buzny přivolaly meteorit vytýká Rusko drze EU její homofilii. Organizovaná cyklistika v Rusku určitě také není na dobré úrovni a to by se právě mohlo změnit.

Vytvořením pobočky cyklofašistického spolku Auto*Mat v Moskvě by se mohly nastartovat procesy, které by ruská ekonomika konečně pořádně pocítila. Uzbrojit Rusko trvalo třicet let a nedopadlo to právě jednoznačně, protože si pořídili zbraně, které mohli dál prodávat a které jim alespoň občas k něčemu byly, nehledě na to, že získané technologie mohli uplatnit v civilním sektoru. Co donutit Rusáky investovat velké peníze do něčeho, co k ničemu nikdy nebude, nikde to neuplatní, generuje to pouze prodělek a nelze to nikomu za žádnou cenu prodat?

Zkoušel už někdo Rusko ucyklostezkovat?

Jako icebreaker na začátek bych doporučoval vygenerovat cyklomučedníky, kterých si všimnou zahraniční média. Vzhledem k velikosti trhu a jinému vnímání hodnoty lidského života je třeba jich pořídit více. Pokud v Moskvě takoví nejsou, tak je třeba je vyrobit. První čtyři by se mohli třeba jmenovat Pub, Puc, Puch a Puk. Paládium na sloupy dodá továryš Kintera. Na megakoncertu na památku cyklomučedníků by vystoupila skupina Vzdorovité píčy (známé jinak jako Pussy Riot) a Blbé píčy (známé jako Chinaski).

Následně bude potřeba pořádně pustit žilou veřejným rozpočtům. Výstavba cyklostezek v Rusku určitě bude jistě náročná. Pokud by dosáhla nákladových parametrů obvyklých v České republice, nemůže to relativně nevýkonná ruská ekonomika dlouhodobě ustát. Samozřejmě by se přejal i ekonomický model obvyklý v ČR, kdy stavební firmy podílející se na výstavbě cyklistické infrastruktury chovají nehynoucí 10-20% vděčnost k příslušným úředníkům a zeleným politickým stranám, což zajišťuje jejich budoucí vstřícnost při zadávání dalších cyklozakázek. Vzniká tak určitý uzavřený cyklus, dejme tomu letadlo, jehož hnacím motorem je umělé generování poptávky po cyklistické infrastruktuře. Rusko prostě přestane utrácet peníze získané prodejem zdrojů za zbytečné věci, jako třeba zbraně, armádu, invaze, vědu a výzkum, různé debilní rakety a podobně a začne investovat do toho, co je skutečně důležité.

Hlavně je potřeba překonat skeptické hlasy, že cyklistika je pro ruské klimatické podmínky nevhodná a prakticky ukázat lidem, že na kole lze jezdit v jakémkoli počasí. Když sovětští inženýři rozdojili kozla, jistě pro ně nebude problém třeba taková krytá vyhřívaná Bajkalsko-amurská cyklomagistrála s eliminací protivětru záměrně vytvářeným větrem, aby se ukázalo, že větru dešti lze skutečně poručit. To určitě bude stát hodně peněz a 10% z hodně peněz je furt hodně peněz. Jaké preference má ruská strana Zelených?  K tomuto zdroji financování se přidruží ještě dotace do nezbytných služeb jako opravy kol, bike friendly penziony, obchody se značkovým cyklooblečením, depilační salóny, chirurgické ambulace pro neúspěšné laureáty Bouchalova poháru a pohřební služby pro ty úspěšné, které také odvedou část svého zisku ve prospěch nových struktur, aby jejich podnikatelské záměry nadále vzkvétaly. Vztahy s veřejností se tomu říká.

Avto*Mat následně provede likvidaci centra Moskvy. Celé centrum Moskvy by se mělo dopravně zklidnit, aby Lenin našel konečně v té továrně na myší olej klid. Pokusy o zklidnění centra Moskvy z přelomu let 1941/1942 vypadaly sice slibně, ale i přes ostřelování dělostřelectvem a nálety bombardérů ve městě dál fungovaly některé služby a po centru se pohybovali lidé. Oldschool metody zklidňování městských center použité v Coventry, Drážďanech nebo Hirošimě byly jednak neekologické vzhledem k produkci hluku a pevných částic frakcí PM 100000 až PM1000000, ale především přinášely vždy jen dočasný a nepřesvědčivý výsledek. Na několik měsíců či let bylo sice centrum zklidněno, ale pak se začal zase objevovat život a přicházet lidé. To je špatné, protože lidé městu škodí a stejně ho jen ničí. Moderními metodami lze dosáhnout skutečně trvalého a plošného zklidnění. Likvidace centra Moskvy je současnými prostředky bez problému realizovatelná, protože postup je již vyzkoušený v menších lokalitách (Strakonice, Sokolov, Ostrava, část Václavského náměstí) a naši specialisté na politickou urbanistiku již brilantně zvládají likvidaci služeb, obchodu a společenského života v centrech měst.

Nákupní potřeby ruského obyvatelstva se podle tuzemského scénáře flexibilně přemístí do nákupních center, která jsou podobně jako u nás v rukou nadnárodních korporací a zisky úspěšně vyvedou mimo Rusko. Tím dojde k útoku nejen na výdajovou, ale i příjmovou stránku rozpočtu.

Po této úvodní fázi dojde k určité proměně vládnoucí struktury. Vznikne nová vrstva oligarchů pakujících se na cyklostezkách. U nás se tomu říká cyklokoordinátor nebo tak nějak. Tato nová ambiciózní vládnoucí vrstva se bude muset utkat se současnými oligarchy, kteří bohatnou na klasických šméčkách jako nemovitosti, hazard nebo nerostné zdroje. Dojde k nějaké formě mocenského střetu, ale předpokládám, že obvyklá kombinace slizkosti, podlosti, devótnosti k mocným a přezíravé arogance k ostatním spolu s homosexuálními vztahy s lokálními politiky umožní čelným představitelům nové vládní cyklogarnitury tuto srážku přežít. On si oligarcha rozmyslí nějaké protiakce, až ho přejede černé neosvětlené kolo Ukrajina řízené hitmanem v růžových gatích. Na konci tohoto snažení bude vládnoucí a úřednická vrstva nakloněná progresívním společenským trendům v duchu pravdy, lásky, kytiček a hlavně cyklistiky.

Tou dobou bude Putinova administrativa zřejmě už dávno v rozkladu, nehledě na to, že do Kremlu bude také možné dojet pouze na kole. Ruská zelená vláda nebude Putina poslouchat a Medvěděvovi rozhodně nepomůže, že se jmenuje tak přírodně. Cesta k rozšíření EU o další cyklostát bude otevřena a Napoleon s Hitlerem se konečně dočkají završení jejich úsilí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist