VLADIMÍRA LUDKOVÁ: Zlojed a Dobrokák

Uveřejněno dne 23 března 2014 000 16:05

Jednou týdně jíst povinně vegetariánsky. Další nápad z dílny německých Zelených, který má učinit svět lepším. Podobných nápadů máme v historii mnoho, ale my si můžeme připomenout jen ty poslední, jako byly solární elektrárny, biosložka jako povinná součást paliva do aut.

Za elektřinu z obnovitelných zdrojů budeme ještě dlouho připlácet a přišli jsme o mnoho míst s úrodnou půdou, na které jsou solární panely, biosložka paliv podle všech uživatelů ničí motory aut a navíc místo potravin jsme zažlutili naše pole řepkou. Jsem fanynka farmářských trhů a velmi dbám na zdravý jídelníček a kvalitu potravin, které nakupuji. Nikdo mě k tomu nenutí a nikdo by neměl nutit nikoho jiného.

Jeden miliardář s těžko skrývanými politickými ambicemi uvedl do politického života pojem zlojed. Je to podle něj člověk, který má nulové morální hodnoty a který udělá cokoliv pro svůj prospěch bez ohledu na následky pro ostatní. Mezi “zlojedy” se počítají také ti, kteří úmyslně dělají špatné věci, i když to pro ně není třeba výhodné, ale zpravidla si tím léčí mindráky. Opakem zlojeda tedy bude asi dobrokák.

V posledních letech mám pocit, že dobrokáků výrazně přibývá. Alespoň podle křiku, který je slyšet k nám na radnici, ale i toho co slyším každý den z televizních zpráv. Dobrokáka poznáte podle plamenného výrazu v očích a podle vehemence s jakou prosazuje svoji svatou myšlenku. Většinou je to tak, že dobrokák má svou utkvělou představu a tu v zájmu všeobecného dobra prosazuje tak, že každý, kdo se s ním opováží polemizovat, je veřejný nepřítel, zlojed a ničitel planety. Dobrokákové nám vnutili přímou volbu prezidenta, jejímž důsledkem je nic nerespektující Zeman. Dobrokákové nám vnutili již zmiňované obnovitelné zdroje, dobrokákové nás nutí již mnoho let investovat neúměrné peníze do cyklostezek napříč centrem Prahy, dobrokákové nám zakáží kouřit, donutí hospodské prodávat limonádu lacinější než pivo a jak to vypadá, tak německá strana dobrokáků nás bude nutit jíst jednou týdně vegetariánsky. Pro dobrokáky je jako červený hadr na býka jakýkoliv výraz obav z rostoucí islamizace Evropy.

U nás, v Praze 8, se podobně bojovná skupinka pokusila zvrátit snahu Botanické zahrady o oplocení vlastních pozemků. Sepsali petici a pod výhrůžkou, že do oplocených míst již nebudou mít obyvatelé sousedícího sídliště přístup, dorazili na radnici s požadavkem zastavení uvedené aktivity. Botanická zahrada byla vystavena spolu s radnicí nemístnému tlaku. Jak je to dnes moderní, petici podepisovaly stovky lidí, vždyť přece ta zlá radnice…. Rada Prahy 8 neustoupila a stejně tak vedení Botanické zahrady. A jaká situace panuje dnes? V místě, kde několik obyvatel venčilo své psí miláčky, je dnes nádherná rekreační zóna, pravidelně uklízená. Obyvatelé z okolí si zde mohou půjčit deku, ležet jen tak na trávě, čichat k pivoňkám, opodál počítat stovky pulců, využívat toalety, koupit si občerstvení. Z Botanické zahrady se stala rekreační zóna a co dělají dobrokákové, kteří stáli za peticí? Zřejmě vymýšlí další akce, vždyť přece revoltovat proti radnici je dnes v módě.

Politik musí umět udělat i věci, které se v tu danou chvíli zdají nepopulární. Je-li opravdovým profesionálem, musí umět vydržet tlak a třeba i zariskovat a doufat, že se časem ukáže jeho schopnost vidět dál než do prvního titulku v novinách nebo fotky z nějaké akce. Pokud takových politiků nebude v parlamentu více než polovina, tak sbohem svobodo, sbohem demokracie. Možná se pak všichni sejdeme v předem určený čas ve frontě na řepnou polévku, kterou nám naservíruje nějaký dobrokák.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist