EKOLOGIE: Budeme žít v bukolické krajině

Uveřejněno dne 11 dubna 2014 000 11:29

Václav Vlk st.

Jak včera přinesly zpravodajské servery, oznámil americký Amazon, že v Brně stavět logistické centrum nebude. I ozval se jásot veliký od brněnských zelených a jak hned vyhlásil Martin Ander, předseda klubu zastupitelů za Stranu zelených v Brně, je to dobře: „Obří distribuční centrum Amazonu na Černovické terase by ucpalo jihovýchod Brna kamióny a udělalo tisícům lidí ze Slatiny a okolí ze života peklo.“ O přínosu novýchpracovních míst také není přesvědčený.

„Stovky špatně placených a dlouhodobě nejistých pracovních míst by za to nestály. A to nemluvě o tom, že přesně nevíme, kolik míst by kvůli Amazonu zaniklo v malých a středních firmách podobně jako v Německu, Francii či Británii, “ uzavřel.

Jsem dojat neskonalou péčí o malé firmy a obyvatele Slatiny, jakou projevil pan zastupitel. A také jsem na druhé straně ohromen jeho velkorysostí, když mu nějakých dva tisíce míst nestojí za to, abychom o ně usilovali.

Jistě, dozvěděli jsme se od odpůrců Amazonu, že firma Amazon „odírá“ své zaměstnance. No, platy, které platí Amazon v Německu, kdyby byly přepočítány na české koruny, by byly královské, ale co na tom, že?!

Jiný ekonom-doveda vyhlásil, že prý Amazon stejně zaměstnává jen nepříliš kvalifikované síly. Pan ekonom je pravděpodobně přesvědčen, že naše země je plná geniálních inženýrů, docentů a jiných „centů“, zatímco ti se základním vzděláním… nejsou zajímaví. Co s těmi lidmi, co mají základní vzdělání a ani jejich děti nebudou mít jiné než základní vzdělání (přestože nový pan ministr by chtěl, jako soudruzi po roce1948, aby na vysoké školy šli i lidé bez maturity – to bude vrstva vzdělanců, to vám povím!)? Vždyť ti lidé také chtějí pracovat, na to pan ekonom nemyslel, že?!

Že právě tihle lidé nejhůř hledají pracovní místa? Co je našim zeleným vzdělancům do toho! A jak tvrdí zprávy, i místní buňce opruzené, pardon, obrozené ODS, která měla také „důležité důvody“, proč to nejde, místo aby hledala, jak by to mohlo jít. Možná jen proto, aby naštvala ČSSD, jiný důvod nevidím.

Televizní ukázky z diskuzí s odpůrci (diskuze se zastánci se zásadně nedělají, koho by také zajímaly, že?!) předvedly mnohé v plné kráse. Jak pravila moje kamarádka, dnes důchodkyně: „Koukala jsem na ty idioty, co řvou, aby se nic nestavělo. A je to jeden vyžraný dědek vedle druhého, vedle mladý kecálisti, co v životě neviděli práci, a rozeřvané baby.“ Pravila žena, která se celý život živila rukama. „Ruce to má obě levý a chtěli by všichni jen žít z podpory anebo se živit někde na úřadě.“

Myslím, že to moje kamarádka vystihla celkem správně. V Německu se tomu říká: „Všude jinde (stavte silnice, továrny a podobně), jen ne u mě.“ U nás k tomu přibývá představa, jak mi pravila jedna dáma z Mostu, že nejlepší by bylo vůbec nikde, protože „on ten rozdíl mezi výdělkem a podporou zas není tak vysoký. Tak vo co de?!“

Opět to tedy dopadlo jako už mnohokrát. Stavět se prostě nebude. A jak se praví v kajícné motlitbě Nehemjáš: „I nastala radost převeliká…“

No, jistě. Jenom jde o to, že ona u nás nastává takováto radost převeliká nějak příliš často. Tu se radují lidé, jak u nich nebude postavena továrna na pneumatiky, protože je tak ohavná a zdraví nebezpečná, až si ji musí postavit doma Němci. Fabriku na hliníková kola aut, která zaměstnává stovky lidí, honili svatí bojovníci a jim naklonění oslové a ti, co se nechtěli dívat, jak vedle stojí fabrika, po celé republice, až skončila u Mostu. A to to dopadlo dobře.

Také dálnice a rychlostní silnice nejsou stavěny: Protože by to podporovalo automobilismus, který je špatný tak nějak ze zásady. Vykládají chlapci a děvčata, co mají zlaté kredity a kupují si jen to nejvíc „in“ zboží, o kterém se asi domnívají, že má nožičky a přišlo sem z USA nebo z Číny pěšky.

Nadšení – tedy správněji řečeno blouznění – pro ochranu našich občanů a krásné krajiny je tak velké, že prakticky nestavíme nové silnice, o dálnicích ani nemluvě. Největší národní park je vykuchanou kulisou, která živí jen zelené šílence a na ně přisátou partu jakobyvědců hlavně z Jihočeské university a ministerstva „lásky“. V Rakousku a Bavorsku živí druhá strana Šumavy tisíce lidí a poskytuje potěšení, vzdělání a sport statisícům návštěvníků.

. Továrny se nepostaví a staré se zavřou – nejsou ekologické. Doly, i kdybychom seděli na milionech tun zlata, se neotevřou, uhlí se kopat nebude, uran zůstane pod zemí, lesy budou ekologické a nesmí se tam kácet. Přehrady jsou odporné a nebudou se stavět, atomová elektrárna je nemyslitelná, elektřina se vyrobí tak, že se z Německa dovezou větrníky a z Číny fotovoltaické panely.

Říkat něco zelenému zločinci je celkem zbytečné. Z lhaní a zločinné likvidace naší ekonomiky on žije. A dobře. Ostatně většina z nich by se v ničem jiném nikdy neuživila.

Jen mi není jasné, že lidé nechápou, že když u nás nebudou dálnice, budou kamiony jezdit jako dodnes přes Rakousko, kde jsou náhle „ekologické“ a kde hlavně čerpají naftu, jejich řidiči živí restaurace a hotely, kolem dálnic vznikají „ostrovy“, které slouží kamionům tak, jako přístavy lodím, a tím živí tisíce lidí.

Němci otevírají hnědouhelné doly a staví nové uhelné elektrárny (včetně toho, že bourají celé vesnice – Breunsdorf, Heuersdorf, Großgrimm, Otzenrath), hledají, co by kde mohli těžit (velkolom Garzweiler, rozšíření uhelného velkolomu Cottbus-Nord), jen naši zelení, podporovaní německými soudruhy, brání jakémukoliv rozumnému řešení.

Je to podivuhodné, že lidé vůbec nejsou schopni dohlédnout dopad svých rozhodnutí. Jak říká Jeroným Klimeš: V krizových situacích, kdy se rozhodujeme pod vlivem emocí, jako by za takových šedesát, sedmdesát procent lidí v tu chvíli mluvila jen půlka hlavy. Ta často plná pitomostí, jakoby ideálů, závisti a sobeckosti.

Každý by chtěl bydlet někde na samotě u lesa, v klidu a poslouchat zpěv ptáků, nemít nic společního s letišti, dálnicemi, továrnami a doly. A zároveň plné obchody, vysokou životní úroveň, dokonalou zdravotní péči a vysoké důchody. Jistě, to by chtěli všichni. Ale bez práce, továren, dálnic, fungujících dolů a elektráren budeme uprostřed bukolické přírody žrát trávu.

Nebude nikoho, kdo by nás živil. Bez práce nejsou nejen koláče, ale ani chleba.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist