iDnes: Zelení vykázali jako sponzory roční dítě i dárce, jenž se narodí 2026

Uveřejněno dne 24 dubna 2014 000 13:25

Mezi loňskými sponzory Strany zelených figuruje podle jejich zprávy roční batole, které údajně zeleným loni poslalo 5 tisíc korun. Další dárce se podle údajů, jež strana uvedla, narodí v červenci 2026. Zjistil to šéf kontrolního výboru Sněmovny Vladimír Koníček.

Ve zprávách stran, jimiž se výbor začal ve čtvrtek zabývat, našel moře chyb. Zeleným podle zprávy o hospodaření poslal loni Stanislav Trkola z Prahy 5 pětistovku. Má to ale háček. Ve zprávě je uvedeno, že se narodil 22. července 2026.

Další ve zprávě uvedený „sponzor“ zelených Karel Jirků z Komořan poslal pět tisíc, což je pozoruhodné v kontextu toho, že mu byl loni v červenci podle zprávy Strany zelených teprve rok.

„Jsem si jist, že se jedná o pouhé překlepy. Kdyby to byly ty největší problémy financování stran, žili bychom v ráji,“ řekl k tomu iDNES.cz šéf zelených Ondřej Liška. „Pan Trkola je náš člen s datem narození 1926, pan Jirků se narodil v roce 1972, ne v roce 2012,“ vysvětlil později místopředseda strany Tomáš Průša.

Šéf kontrolního výboru Koníček z KSČM našel chybu i u konkurenční strany LES, kterou založil bývalý šéf zelených, exministr Martin Bursík. „Ve zprávě je uvedeno, že je dárce z Prahy, ale chybí přesná adresa. Kde my ho máme hledat?“ řekl Koníček při jednání kontrolního výboru. To byl vcelku bizarní moment, protože Bursík bydlí přímo naproti Sněmovně.

Josef Kopecký

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist