Uhlíková burza zbankrotovala

Uveřejněno dne 18 listopadu 2010 000 12:55

uhlikUkazuje se, že obchod s emisními povolenkami byl jen bublina, která zase splaskla. Tak jako hypotéční bublina, South Sea Bubble nebo dot-com bublina.

Nejdříve trochu rekapitulace.

CCX (Chicago Climate Exhange) založil v Chicagu kolem roku 2000 Obama (no, trochu přeháním: on jen byl v představenstvu nadace Joyce Foundation, která CCX založila). V radě poradců CCX seděl Pachauri (ropný magnát a šéf IPCC). Mezi řediteli jsme našli Maurice Stronga (v OSN založil UNEP, pod který patří IPCC, Maurice také řídil Summit Země 1992). Jedním z akcionářů CCX byl Al Gore a jeho firma GIM (kterou založil s kámošem Dave Bloodem z banky Goldman Sachs). Firmě se proto přezdívalo Blood&Gore (Tj. Krev a násilí). V roce 2006 koupila 10% podíl CCX banka Goldman Sachs (hlavní sponzor Obamovy kampaně).

Zkrátka výkvět. Samí lepší lidi.

Měli to skvěle vymyšlené. Pachouš zařídí, aby vědci dodali na objednávku napsané strašidelné příběhy. Al Gore k tomu natočí filmový horor, aby se strachy z uhlíku rozběhly. Obamu dosadí do křesla presidenta USA za finanční podpory banky Goldman Sachs. Římský klub si díky těmto uhlíkovým děsům pojistil, že EU bude dotovat jejich projekt stavění soláru na Sahaře. To zase jistil Maurice (člen ŘK).

Steve Milloy z Pajamasmedia píše: „Al Capone kdysi v Chicagu využil prohibice, aby se napakoval. Bankéři CCX chtěli využít nové prohibice zakazující uhlík, aby se napakovali na světové úrovni.“

Jednoho Ala nahradil jiný (místo Al Capona to byl Al Gore), ale prohibiční triky zůstaly.

Jenže potom přišla Climategate. Zdá se, že zlomem je říjen 2009, kdy neznámý hacker s přezdívkou FOIA zveřejnil kompromitující e-maily z CRU. Investoři ztratili v uhlíkovou šmelinu důvěru a začali opouštět potápějící se loď. Z grafu níže vidíme, že obchodování kleslo na bod mrazu už pár měsíců před kodaňskou konferencí.

bankrupt

V dubnu 2010 majitelé uhlíkovou burzu proto museli prodat. Jelikož ovšem součástí prodávané firmy je i evropská pobočka (ECX – European Climate Exchange), která i nadále funguje, prodávající nijak hrozně neprodělali.

Al Gorova firma Generation Investment Management LLP vlastnila 2,98% podíl v CCX a za tento podíl utržili asi 17,8 milionů dolarů. Ředitel CCX Richard Sandor kdysi burzu založil s grantem za 1,1 milionu dolarů od Joyce Foundation a za svůj 16,5% podíl nyní utržil 98,5 milionů dolarů.

Novým majitelem CCX je společnost firma Intercontinental Exhange Inc. Noví majitelé nyní propouštějí zaměstnance a rovněž usoudili, že CCX vlastně nemá dále smysl.

Church Of Climatology

The Prophet of Profit: První církev klimatologická. „Kupte si odpustky, aleluja.“

21. října 2010 CCX oznámila, že končí letošní obchodování. Zatímco v roce 2008 stála tuna CO2 sedm dolarů, v srpnu 2010 to bylo už jen deset centů.

Jelikož burza klesla ke dnu právě v době propuknutí Climategate, lze soudit, že tuto burzu opravdu položil onen neznámý hacker. Je to krásný pocit vědět, že mocné finanční intrikány jsme porazili my, prostí bloggeři, díky mocné síle internetu.

Alarmista Joe Romm o Climategate napsal, že prý je to „nejefektivnější a nejvíce destruktivní dezinformační kampaň v lidské historii.“ Od něj to beru jako poklonu, protože oteplouši mají prohozené pojmy pravda a lež. I když je to trochu matoucí, protože já myslel, že „nejefektivnější a nejvíce destruktivní dezinformační kampaň v lidské historii“ je IPCC.

Připočtěme si k tomu, že se hroutí i biopalivová bublina a fotovoltaická bublina. Člověku je těch zlodějů až skoro líto.

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist