Otevřená diskuse o imigrantech a pokrytectví zelených

Uveřejněno dne 30 dubna 2014 000 9:42

„Nechceme Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstí pálí auta, prodávají drogy a zanášejí k nám mj. radikální islamismus.“ To je věta, která byla ještě minulý týden součástí volebního programu KDU-ČSL. Někdo se však rozhodl tuto větu odstranit na základě stížností (mj. ze strany Ondřeje Lišky) a poukazů na populismus a xenofobní nádech řečeného. Takovou interpretaci však jednoznačně odmítám, protože celý problém není černobílý, jak nám tu bez jakéhokoliv návrhu řešení maluje Ondřej Liška. Stejně tak odmítám, aby jiné strany měly co mluvit do podoby programu KDU-ČSL.

KDU-ČSL je ve vztahu k imigrantům otevřená, nikoliv nekritická. A co je tedy na té větě tak pobuřujícího? Byl bych rád, kdyby mi adekvátní odpověď dal šéf Strany zelených Ondřej Liška, na jehož popud měla být údajně zmínka o přistěhovalcích stažena. Copak Ondřej Liška žije ve vakuu a necestuje, aby viděl opravdový stav věcí? Zavírání očí před přistěhovalectvím problém sám nevyřeší. A je pokrytecké myslet si, že ho za nás vyřeší někdo jiný.
Program KDU-ČSL jsme připravovali s několika odborníky řadu měsíců a vycházel z programů lidovců za posledních 10 let. Čeští lidovci jsou historicky proti vstupu Turecka do Evropské unie a opakovaně říkají, že problém vymírání Evropy nevyřeší přistěhovalectví, ale podpora rodin s dětmi. Pokud budeme stálke znevýhodňovat rodiny s dětmi a pohradat lidmi, kteří se živí prací rukama, Evropa nebude konkurenceschopná a bude vymírat.

Ve Švédsku vyrostla přistěhovalecká ghetta
Minulý týden jsem se prošel přistěhovaleckou čtvrtí ve švédské Kistě, která je příměstskou částí Stockholmu. Rozbité lavičky, rozmlácená okna u školky, všude nepořádek… tohle přeci není vůbec o žádné xenofobii. Ti lidé přišli do Švédska v posledních deseti letech z ekonomických důvodů, ale jeho pravidla a zákony tam nerespektují. Podobné věci jsem viděl i na předměstích Paříže, Říma, Berlína, Kolína nad Rýnem, Vídně nebo Bruselu. Mnozí imigranti sem nechodí za prací, ale za přebujelým sociálním státem. A to je téma, které již otevírají demokratické strany v Itálii, Německu, Švýcarsku nebo Rakousku.
Evropa si v posledních letech nedokáže s přílivem migrantů poradit a ti jsou pak odkázáni na život na okraji majoritní společnosti a tvoří ghetta. S tím je nutné okamžitě začít něco dělat, protože nedávné nepokoje v několika evropských zemích se mohou kdykoliv zopakovat.
Jak ukázaly v posledních letech teroristické útoky v Evropě i ve světě, hřejeme si na „prsou hady“. Na jednu stranu chce každý bojovat proti neonacistům, ale radikální imámy na předměstí Londýna hájí s odkazem na „kulturní diversitu“. Jenže opakované případy výbuchů ukazují, že za teroristickými útoky nestojí zdecimovaní a chudí obyvatelé Afriky nebo Asie, ale děti přistěhovalců druhé a třetí generace, které se cítí v Evropě vykořeněny.
Proto nikoho nepřekvapí, že téma imigrace a multikulturalismu je v Evropě obrovsky živé a je předmětem většiny volebních debat a kampaní na jihozápad od našich hranic. Evropa by měla začít hledat společné řešení tohoto palčivého problému. Jinak na tomto tématu budou brzo i v České republice vyhrávat volby různí populisté. Evropa se určitě nemá uzavírat novým lidem, ale má dát jejich příchodu jasná pravidla.

Švýcarsko není xenofobní
Ano, musíme být tolerantní, ale pro oboustranně prospěšné soužití musí být tolerance vzájemná. Je snad rasismem tvrdit, že nepřizpůsobiví přistěhovalci nerespektující naši kulturu a odmítavší zde tvořit jakékoliv pozitivní hodnoty, by měli odejít? Ne, není. Rasismus je, pokud budeme kohokoliv utlačovat na jeho právech nebo on bude utlačovat nás. Multikulturalismus v jeho současné ideologické podobě je stejný nesmysl jako beztřídní společnost, a že se na tom může vybudovat nakrásně nějaká nová forma totality.
Přestože zmíněné tvrzení nenabádá k nenávisti vůči jakékoli etnické skupině, tak podle Ondřeje Lišky a podobně smýšlejících zjevně rasismem je. Jak jinak si můžeme vysvětlit jejich hysterické nálepkování rasistou kohokoliv, kdo se jakkoli zmíní o negativních důsledcích přistěhovalectví? Takovou nálepku by však musel dát i Švýcarům nebo Italům, kteří chtějí regulovat přistěhovalectví z důvodu zvyšující se kriminality a možných sociálních nepokojů.
Vyhýbavost a hysterie některých politiků nahrává radikálům. Ti se totiž nebojí pojmenovávat problémy, které nekontrolované přistěhovalectví přináší. Evropa musí začít podporovat programy na rozvoj afrických států a ne jim tam dovážet dotované potraviny, které ničí jejich zemědělství. Taktéž musí hledat nástroje na odstranění chudoby a vysoké nezaměstnanosti například konkrétní podporou tamního průmyslu nebo zemědělství. Taktéž se musí více zasazovat o demokratická práva a svobody obyvatel v různých částech světa, nikoliv přivírat oči nad diktátory a tajně s nimi obchodovat.

Potlačování otevřené diskuse o imigraci je cestou do pekel!
Potlačování otevřené diskuse o imigraci ze strany zelených je cestou do pekel. Problému se proto musí chopit „normální“ strany, které jsou schopny problém řešit rozumně a bez populismu. Právě proto považuji za důležité, aby se problematikou imigrace začala vážně zabývat i KDU-ČSL. Nebudou-li standardní strany schopné na tuto výzvu adekvátně zareagovat, můžeme být v dohledné době svědky vzestupu nějaké české obdoby Jörga Haidera či Jeana Marie Le Pena.
Koneckonců, Tomio Okamura už má k tomu nakročeno celkem solidně právě z důvodu, který jsem uváděl výše. Zatlačování nepohodlných témat do pozadí nejen že problémy nevyřeší, ale bude mít za následek další růst extremismu a populismu. A to by si měl uvědomit i Ondřej Liška. Bude totiž prvním, kdo ponese zodpovědnost za tento neblahý stav.
Přeji hezký den a veselou mysl!

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist