Krach zelené energie i v Německu?

Uveřejněno dne 6 května 2014 000 14:47

Orgie německé Zelené energie už dojela. Muzika dohrála a to víno, co kdysi teklo proudem, už dávno došlo.

Zarážející přiznání německého ministra hospodářství a vicekancléře Angely Merkel Sigmara Gabriela oznámené v nedávném projevu, že v této zemi, kdysi hrozně posedlé humbukem transformace na obnovitelné energie, tzv. Energiewende, tj. modelem, který pak přebíraly četné země po celém světě, je tohle už „na pokraji krachu.“

Gabriel promlouvající během akce SMA Solar, vůdčího německého výrobce solární technologie, dokonce vrhl ještě další bombu s přiznáním:

„Pravdou je, že jsme složitost Energiewende podcenili ve všech směrech.“

Gabriel nejenže je ministrem národního hospodářství a vicekancléřem Angely Merkel, je také šéfem německé Socialistické strany SPD, která je teď Angele Merkel koaličním partnerem ve vládě velké koalice CDU/SPD. Gabriel býval navíc jedním z ministrů životního prostředí země a je oddaným věřícím v globální oteplování i v Al Gorovu Nepohodlnou pravdu.

V projevu Gabriel posluchačům řekl, jak je teď transformace energetiky na pokraji krachu:

„Ti z vás, kdo jste tahouni transformace na obnovitelné energie, tak to je pro vás, nemáte ponětí, jak až blízko jsme krachu celé té transformace energetiky.“

Gabriel říká, že výrazné reformy jsou tudíž nevyhnutelné, a nazývá úsilí spotřebitelů energie odpojit se od sítě „čirým šílenstvím.“ Tohle není tím, co vlastně chtějí. Gabriel teď apeluje na společnosti, které produkují Zelenou energii pro vlastní spotřebu, aby si to i zacálovali:

„Naprosté vyjmutí z plateb dodávkových poplatků je model, který je pro vás úžasný jako business model, takový model ale představuje problém pro všechny ostatní.“

Posluchači od sluneční energie na to reagovali užaslým hrobovým tichem (3:03). Nemohli uvěřit tomu, co právě slyšeli.

Nálada u SMA Solar, která bývala ohromným příjemcem dotací na obnovitelnou energii zavedených v Německu zákonem o dodávkách EEG, byla chmurná a šokovaná, když Gabriel přednesl realitu. Mnozí účastníci vypadali neschopní pojmout, co na ně Gabriel vybalil: ty opojné dny s plným korytem od Zelené energie skončily – musíte s tím žít.

Evropský institut pro klima a energii (EIKE) zde píše:

„Odpovědní lidé mezi účastníky této akce v Hessensku sídlící fotovoltaické SMA Solar a dalších šmelinářů vydělávajících na zákoně o dodávkách EEG spatřili, jak jim klesají čelisti, když bylo proneseno tohle brutální přiznání.“

Pokud Gabriel takovéto komentáře pronesl, tak nám tím sděluje jen to, že situace a náklady obklopující Energiewende musí být daleko strašnější, než si většina z nás dovede představit.

Ten německý vlak s krmivem pro Zelená vyžírací koryta nadobro vykolejil. Další země, všimněte si toho!

Nakonec vzdejte poctu Gabrielovi, že se neostýchal udělat, co je zapotřebí, a že jako ministr hospodářství přijal odpovědnost velice seriózně. Je konec konců tím člověkem u moci, kdo ji má!

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist