Euronesmysl č. 2: Kvóty na splachování záchodů

Uveřejněno dne 13 května 2014 000 11:31

Popis: EU chce zavést maximální velikost nádržky na záchodech. Maximální objem nádrží má být 6 litrů. Studie, která vedla k určení právě této hodnoty, stála daňové poplatníky členských států 90 000 € (2,5 milionu Kč). Studie má 414 stran a obsahuje i perly, jako například že spotřeba vody se může velmi lišit i mezi občany jednotlivých států. Dalším příkladem užitečnosti studie je i zjištění, že návyky při splachování se mohou u jednotlivých lidí velmi lišit. Inu, kdo by to čekal? Přijetí jednotlivými členskými státy má být prozatím dobrovolné, nicméně představitelé EU se nechali slyšet, že by rádi tyto kvóty viděli do budoucna jako povinné.

Cíl návrhu: Snížení spotřeby vody na území Evropské unie a pomoc životnímu prostředí.

Negativa: Nutnost častějšího splachování může spotřebu naopak zvýšit. Pokud si nebude moci spotřebitel vybrat například ze spláchnutí šesti a devíti litrů vody, bude muset využít dvakrát šest litrů, což povede k opačnému efektu, než EU zamýšlí. Bohužel EU funguje tak, že nedomýšlí důsledky. Navíc je samozřejmě věcí každého občana, kolik vody chce na splachování použít.

Kanalizační sítě mnoha měst mají však paradoxně již dnes opačný problém – nedostatek vody přicházející od domácností. V důsledku toho se v nich usazují nečistoty, k jejichž likvidaci je potřeba mnohem větší množství vody, než se ušetří. Tuto spotřebu opět zaplatí všichni prostřednictvím daní.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist