EKOLOGIE: Kdo je tady tunelář?

Uveřejněno dne 30 května 2014 000 14:29

Ivan brezina:Zabil uhlobaron Tykač Maryčku Magdonovu? Ekologičtí aktivisté to naznačují… Spolumajitel těžařské společnosti Severní energetická Pavel Tykač měl minulý týden padesáté narozeniny. Aktivisté ekologického Hnutí Duha při té příležitosti před jeho vilou v pražské Grébovce uspořádali happening. Nešlo o blahopřání k životnímu jubileu, ale o kritiku nenáviděného „uhlobarona“.

Kritikou velmi neférovou už na sémantické rovině. Bezručovsko-komunistickou rétoriku totiž aktivisté nepoužívají jen tak náhodou. Slovo, které se na první pohled tváří jako neutrální oslovení, ale ve skutečnosti chladně vykalkulovaná nadávka. „Uhlobaron“ totiž cíleně ťuká na psychologickou strunu ideologického nánosu z předlistpadových škol. Uhlobaron byl přece markýz Gero, nelidská stvůra, která dohnala k sebevraždě ubohou Maryčku Magdonovu.

„Je třetím nejbohatším Čechem s odhadovaným majetkem 33 miliard korun,“ píše se o Tykačovi v tiskové zprávě Duhy. Jde o primitivní snahu vyvolat ve čtenáři závist. Pavlu Tykačovi se prostě daří v podnikání, a co jako? „Byl vyšetřován v kauze vytunelovaných CS fondů,“ horlí Duha. V očích Duhy tedy zůstává „sprostým podezřelým“, i když vyšetřování vyznělo do ztracena a nic nezákonného se neprokázalo. „Je jedním z takzvaných fosilních miliardářů,“ čteme dále. „V zahraničí profitují z vysokých účtůčeských rodin za zemní plyn či benzín Vladimir Putin, nedemokratický režim ázerbajdžánského prezidenta Ilhama Alijeva či předák bizarní diktatury v Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedov.“

Kuták zasahuje

Sledujte tu bizarní logiku: stejně jako další tři jmenovaní i Tykač těží fosilní paliva. Podobně jako oni se tedy zřejmě chystá vtrhnout na Krym, podobně jako oni vraždí novináře a mučí své politické oponenty poléváním vařící vodou. Hnutí Duha to mezi řádky jasně naznačuje. Je to neférové a až tragikomicky hloupé, ale zároveň je z toho vidět, že ekologisté na Tykače ve skutečnosti nic nemají. Jinak by se přece nemuseli uchylovat k tak podpásovým sémantickým manipulacím.

Pokud se přitom někdo chová jako intrikánský mafián, není to Tykač, ale samotní aktivisté. Poslyšte pravdivý příběh. Od roku 1996 byl českým zástupcem v Mezivládnímpanelu pro klimatickou změnu (IPCC) klimatolog Jan Pretel. V červnu 2009 ho ministerstvo životního prostředí z funkce odvolalo. Proč? Pretel coby soudní znalec v oboru čistoty ovzduší vypracoval na objednávku společnosti ČEZ expertní posudek na chystanou modernizaci uhelné elektrárny Prunéřov II. Aktivisté české pobočky Greenpeace pak s odkazem na posudek začali tvrdit, že Prunéřov zabije 63 lidí ročně. Vypouští totiž oxid uhličitý, který prý způsobuje klimatické změny a ty zabíjejí v Bangladéši, Číně, v subsaharské Africe… Pretel to právem označil za nesmysl. To se ale nelíbilo tehdejšímu náměstkovi ministra životního prostředí Aleši Kutákovi, který klimatologa z IPCC vyhodil. Pointa? Cenzor vědeckého poznání Kuták je bývalým aktivistou Hnutí Duha.

Obnovitelný megatunel

Pavla Tykače nemám žádnou zvláštní potřebu hájit. Happening v Grébovce mne zajímá jen proto, že se v českých médiích zabývám analýzou kampaní zelených aktivistů. Tvrzení a čísla mi proto naskakují do patřičných kontextů. „Tykač okrádá stát i občany,“ horlil Jan Piňos z Duhy. „Za čtyři roky na českém uhlí vydělal sedmnáct miliard korun.“ Pomiňme, že je to věcný nesmysl: Tykač snad ty peníze někomu vysál z účtu? Že těží a prodává uhlí? To je snad v pořádku, ne? Aktivisté ale především zamlčují, že oni sami nás okradli asi padesátkrát až devadesátkrát víc. Celá léta se totiž usilovně snažili protlačit zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE), až se jim to povedlo. Divíte se, proč je tak drahá elektřina? Obraťte se na Hnutí Duha. Energetický regulační úřad vyčíslil podle mezních scénářů náklady na podporu OZE v rozmezí 874,3 – 1492 miliard korun. Proti tomuhle zelenému megatunelu je Tykač jen trapný příštipkář.

Hnutí Duha se teď v tiskové zprávě nestydí tvrdit, že severočeské uhlí nepotřebujeme, protože prý máme OZE. Neštítí se plakat, že 4,1 milionu českých domácností „prodělává“ na uhlí. A co těch řádově tisíc milliard, které aktivisté z našich kapes „odklonili“ na účty solárních a větrných pijavic? Kdo se takhle hloupě ptá, nedívá se na svět správně zelenými brýlemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist