Pozor demagog.cz vás přizabije rtutí a ani si neověří zdroje

Uveřejněno dne 3 června 2014 000 10:28

Organizace Demagog.cz se pustila do kritiky Svobodných a zkoumala 20 euronesmyslů, které publikovali na webu euronesmysly.cz. Záměrně některé věci překrucují, někde mají částečně pravdu, ale v bodě týkajícím se nebezpečnosti zářivek udělali pánové zásadní přešlap, když tvrdí, že úsporné zářivky jsou zdravotně závadné pouze, pokud budete olizovat střepy. Doslova píší:

„V klasičtějších kompaktních žárovkách pak skutečně stopové množství rtuti najdete. Jak ovšem glosují například Lidovky, rozbité světlo vás ohrozí pouze v případě, že byste se jali olizovat střepy. Objevily se sice zprávy o velkém množství nebezpečného kovu, který skončil z vyhozených zářivek na skládkách, to už je ovšem problém toho, že české domácnosti se v recyklaci neřadí zrovna mezi přeborníky.“

Jako zdroj uvádí Lidovky, které ale žádný k tomuto tématu neuvádějí. Jak si takovou věc mohou vůbec dovolit? Kdyby se pánové zajímali o věc nediletantsky, tak by narazili například na studii Fraunhofer Wilhelm Klauditz institutu z roku 2010, kterou v ČR medializovaly Novinky.cz. Podle této studie existují na trhu žárovky, které do místnosti vypustí po zahřátí 0,5 mikrogramu rtuti na metr krychlový. Maximální povolené množství rtuti je dle normy 0,35 mikrogramu na metr krychlový. Rtuť je přitom toxická v jakémkoliv množství. Úsporné žárovky nejsou nebezpečné pouze v případě, že se rozbijí v nerozsvíceném stavu. Každopádně mně přes práh domu nesmí. Nemám žádný důvod riskovat zdraví svoje ani svých blízkých. Už si taky do pusy nikdy nenechám dát rtuťovou amalgamovou plombu.

Další věc je, že recyklace zářivek je problém po celé Evropě a ČR z toho nikterak nevybočuje. Do prostředí se díky EU dostávají tuny nebezpečného odpadu. Podívejte se na dokument, který nedávno pouštěla slovenská televize Žárovky, úsporné, ale nebezpečné!. Šokovat Vás bude třeba i to, že o samotném zákazu klasických žárovek ani nehlasoval Evropský parlament. Možná Vás dojme také příběh chlapce, který kvůli intoxikací rtutí z úsporné žárovky přišel o vlasy. Nebo se zděsíte nad tím, kdo vlastně zrušení žárovek proloboval. Dorazí Vás to jak nicotnou redukci CO2 zrušení prodeje žárovek přinese.

Organizace Demagog.cz by se měla za svoje nakládání s informacemi veřejně Svobodným omluvit. Mimochodem je alarmující, že si ze svých daní prostřednictvím EU platíme svojí „nezávislou“ politickou opozici jako je Demagog.cz nebo Evropské hodnoty.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist