Vědci žasnou, podcenili polopouště planety, ty se ozeleňují přírůstkem vegetace!

Uveřejněno dne 3 června 2014 000 10:29

Daná věda se stává opět nedanou. On-line švýcarský Berner Zeitung má tady článek referující o tom, jak vědci podcenili roli, jakou hraje klima v polopouštních oblastech planety. Podle této zprávy vedla klimatická změna v Nullabor Plain v jižní Austrálii k tomu, že tato planina je tak zelená, jak nikdy za 30 let nebyla.

CO2 ozeleňuje Nullabor Plain jižní Austrálie. Foto credit: Yewenyi. the GNU Free Documentation License.

Nejenže se to k úžasu vědců ozeleňuje, všechna ta nová vegetace také ze vzduchu absorbuje ohromné množství CO2 …, což je cosi, co do sebe modely zapomněly započítat. Tento článek v Brener Zeitung cituje studii, která se nedávno objevila v žurnálu Nature.

Vědci si všímají, že podíl člověkem uvolněného CO2 v atmosféře zůstává v poslední době konstantní i přes narůstající emise. Planeta se v reakci na člověkem uvolněné CO2 ozeleňuje. Berner Zeitung píše: „Možný důvod: Vyšší koncentrace CO2 v atmosféře a dodatečný příjem atmosférického dusíku podnítil růst rostlin.“

Berner Zeitung popisuje, jak vědci zpočátku věřili, že to budou tropické deštné pralesy, co dělá největší absorpci CO2 a jsou teď překvapeni, když vidí polopouštní krajinu sehrávající daleko důležitější roli,“ než kdy předpokládali.

Je čas vrátit se a znovu upravit modely.

Berner Zeitun píše:

„Rok 2011 byl extrémní: 51 procent globálního příjmu CO2 na pevnině bylo vegetací semiaridních pouští ve třech regionech jižní polokoule. (…)

… Od roku 1981 se pokryv vegetací v Austrálii zvýšil o 6%.“

Další nedávné studie založené na satelitních snímcích i na místních pozorováních ukázaly, že to samé platí i v africké Sahaře, na níž přibývá každý rok tisíce čtverečních kilometrů vegetace.

Na konci této zprávy si Bernen Zeitung dělá starosti, že to ozelenění polopouštních oblastí s sebou možná nese nebezpečí, protože takové polopouštní oblasti jsou silně náchylné k požárům buše, a tím by se ten CO2 mohl vrátit zpět do vzduchu. Bernen Zeitung to uzavírá:

„Vědci věří, že tohle nebezpečí se v budoucnu ještě zvětší.“

No prostě se to zase ukazuje: Bez ohledu na to, co planeta dělá, pesimismus a chmury vždy zvítězí jak v klimatické vědě, tak v médiích!

Zdejší starší článek o blahodárném účinku vyšších koncentrací CO2 na živou přírodu:

Atmosférická koncentrace CO2 na 400 ppm je pořád pro život na Zemi nebezpečně nízká

Video, které ukazuje rozdíly v růstu rostlin v závislosti na koncentraci životadárného CO2 v atmosféře:

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist