Ledovce a stromy jsou popírači globálního oteplování

Uveřejněno dne 3 června 2014 000 10:33

Vítězslav Kremlík: Podle alarmistických grafů teploty rostly rychleji než sluneční aktivita. Ledovce ani stromy ale nic takového nepotvrzují. Samozřejmě se oteplilo, ale ne více, než o co stoupla sluneční činnost. Stromy i ledovce by měly být prohlášeny za popírače klimatu a uvaleny do klatby. Nejspíše je platí uhelný průmysl.

g

(Obrázek: Záběry z humoristického videoklipu „Hide the decline„)

V článku Opravdu za většinu oteplení 2. poloviny 20.století mohou lidé? jsme si ukázali, že při volbě vhodného měřítka údaje z teploměrů až do konce 20. století dobře odpovídají vývoji sluneční aktivity. Není tedy žádné evidentní záhadné oteplení „navíc“, které bychom museli vysvětlovat skleníkovými plyny.

Dnes si ukážeme, že i další ukazatele – jako tání ledovců či letokruhy stromů – jsoustále v souladu se sluneční aktivitou. Jediné, co je mimo, jsou natahovací grafy typu HadCRUT.

Alarmisté rádi citují ze studie Solanki a kol. (2005), která sice potvrdila úzkou korelaci dlouhodobého vývoje teplot s dlouhodobým vývojem sluneční činnosti, ale dodává: „Upozorňujeme, že poslední úsek oteplování, asi od 1975, nebyl v našich korelacích započítán. Za posledních 30 let sluneční záření, UV záření a kosmické záření nevykazují žádný významný sekulární trend, takže alespoň tato poslední epizoda oteplování musí mít jiný původ.“

Bůh ví, proč tuto větičku napsali a co tím chtěli říci. Kdyby totiž autoři svoje srovnání letokruhů a sluneční činnosti dovedli až do roku 2005, viděli by, že korelují se sluneční aktivitou stejně dobře či špatně jako kdykoli za uplynulé tisíciletí!

g1

Graf č. 1 Srovnání sluneční činnosti (černě sluneční skvrny, Lean 1995) s vývojem teplot (modře letokruhy, Moberg 2005). Letokruhy nikdy neodrážejí teplotu/sluneční činnost na desetinu stupně přesně. Ale po roce 1950 tu žádný rozpor mezi Sluncem a letokruhy není. Obecně platí, že je-li teplejší rok, stromům se lépe daří a naroste jim silnější letokruh.

g21

Graf č. 2: Jonesova studie z roku 1998 má data z letokruhů dovedená až do roku 1991. To je jeden ze slavných grafů, které měly „potvrdit“ hokejku. Na tomhle Phil Jones prováděl „Majkův trik“ a vygumoval třicet let (1960-1991). Vygumovaný úsek je v souladu se sluneční aktivitou, ale v rozporu s grafy alarmujícího globálního oteplování.

g3

Graf č. 3: Černá křivka je přístrojové měření teplot (teploměry). Letokruhy (barevně) však odmítají takové oteplení uznat. Proto byly v Třetí zprávě IPCC 2001 po roce 1960 drzé letokruhy vygumovány. (The smoothed reconstructions were scaled to the smoothed instrumental NH temperature series over the period 1859–1976) (Arrigo, NRC 2006)

g4

Graf č. 4: Konec 20. století. Barevné křivky nahoře je vývoj teplot podle letokruhů (Arrigo 2008). Dole vývoj sluneční aktivity – počet slunečních skvrn (Lean 95). Jak vidíte, v druhé půli 20. století je obojí v souladu. Od poloviny století dolů a pak zpátky nahoru. Jenom ty teploměry (černá čára nahoře) jsou vedle jak ta jedle.

g5

Graf č. 5: Pokud porovnáte tání ledovců (dole, do roku 1990, Oerlemans 2005) za posledních 150 let, odpovídá přibližně vývoji sluneční činnosti (nahoře, Lean 1995). Ale ani stopy po katastrofickém oteplení na konci 20.století.

g6

Graf č. 6: Pokud srovnáte přístrojové měření teplot (GISStemp) s táním ledovců (Oerlemans), něco tu nehraje. Ledovce odmítají tát. A vůbec nerespektují mezinárodnívědecký konensus ani autoritu OSN či UNEP nebo EU. Zelené tečky vpravo naznačují, jak tání ledovců pokračovalo po roce 1990. Podle dat, která shromáždil Cogley (2009) . Vidíte, že ledovce ještě trochu tály do roku 2000 a od té doby jich naopak přibývá – oteplování se jaksi zastavilo. Podle ledovců bylo oteplení ve 2.polovině 20.století jen poloviční oproti tomu, co se nám tvrdí.

Grafy přístrojového měření (teploměry) jako je HadCRUT v druhé půli 20. století vykazují gigantické oteplení. Je to ale změřeno správně? Letokruhy stromů nic takového nepotvrzují. Ledovce také ne. Ledovce i stromy jsou v souladu s tím, co bychom očekávali od přirozeného sluncem řízeného vývoje teplot.

To ale nemusí znamenat, že teploměry měřily špatně. Je možné, že pouze VZÁJEMNÉ nastavení MĚŘÍTKA těch grafů je špatně.

Klimatologové se ale rozhodli veřejnosti zatajit, že letokruhy ukazují něco jiného než alarmistické grafy. Asi jako když mafie zařídí, že se nepohodlnému svědkovi stane „nehoda“ a nemůže se dostavit k soudu. Křivku letokruhů po roce 1960 ze svých grafů odkrouhnuli.

Prasklo to v roce 2009, když v aféře Climategate na veřejnost unikla korespondence klimatologů. Phil Jones psal: „Právě jsem použil Majkův trik z Nature, abych zakryl pokles teplot.“ Pojem „hide the decline“ vešel do historie.

V září 1999 Mann vygumování zdůvodňuje obavami o víru: „Jinak skeptici budou zpochybňovat naši schopnost porozumět faktorům, které ovlivňují tyto odhady, a to by mohlo podkopat víru (undermine faith) v rekonstrukce teplot… Já odmítám být ten, kdo bude skeptikům dávat munici!“

Tuto práci s gumou ospravedlňovali doměnkou, že letokruhy už po roce 1960 neukazují teplotu správně (D‘Arrigo 2008). Stromy se prý asi porouchaly, snad kvůli znečištění ovzduší, skutečný důvod ale klimatologové dodnes neodhalili. Jde jen o spekulace. Tento „problém divergence“ má i vlastní heslo na Wikipedii.

To se tedy rozbily i ledovce? A jak to, že porouchané ledovce a letokruhy se porouchaly přesně v synchronizaci se sluneční aktivitou? To se celá příroda mýlí, jenom grafy alarmistů jsou správně?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist