Svobodní odmítají nové silniční daně a šrotovné!

Uveřejněno dne 4 června 2014 000 16:42

Svobodní razantně odmítají nové zdaňování v oblasti silniční dopravy, které chystá ministerstvo průmyslu a obchodu. Stát by neměl žádným způsobem nutit občany k nákupu nového auta či se jakkoliv jinak starat o stáří aut v České republice.

Zavedení silniční daně pro fyzické osoby, odvislé od stáří auta, nejvíce dolehne na nízkopříjmové skupiny obyvatel, kteří si nákup nového vozu nemohou dovolit, či nemají k nákupu nového auta důvod a používají ho jen zřídka.

Silniční doprava je už dnes zatížena příliš vysokými daněmi či povinností vynakládat za provoz auta další povinné poplatky (DPH, vysoká spotřební daň z paliva, dálniční poplatky, povinné STK, ekologický poplatek atd.).

Svobodní nesouhlasí ani s návrhy na zavedení státních dotací na nákup nového auta. Stejně jako v případě jiných dotací, tak i tato dotace je diskriminační a upřednostňuje automobilový průmysl na úkor jiných odvětví.

„Návrh ministerstva na zavedení nové silniční daně dle stáří auta a dotací na nákup nového je podle našeho názoru účelový a vznikl z důvodu snahy vyhovět automobilové lobby. Podobně jako v roce 2009 návrh šrotovného, který sice byl hlasy 101 poslanců za ČSSD, KSČM a KDU-ČSL schválen, ale naštěstí nakonec nebyl zrealizován,“ připomíná Damir Špoljarič, místopředseda pražského sdružení Svobodných.

AKTUALIZOVÁNO 30. května 2014 (v 19 hod.)

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes tvrdí, že takové návrhy nechystá. „Šrotovné není na pořadu dne, článek MF DNES uvedl zkreslené informace“ – píše se v textu, který MPO zveřejnilo na svém webu. Celé prohlášení najdete ZDE.

Inkriminovaný článek IDNES najdete ZDE (z něj také vycházeli Svobodní při tvorbě svého stanoviska).

Kontakt:
Kateřina Kašparová,
tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist