Šéf Fiatu: Prosím vás, nekupujte si už naše elektrofiátky

Uveřejněno dne 10 června 2014 000 14:54

Ředitel italsko-americké automobilky slavných jmen Fiat Chrysler Automobiles má krutý smysl pro humor. Případným zájemcům o elektromobil Fiat 500e totiž Sergio Marchionne vzkazuje: „Nekupujte si ho.“

Je prý totiž už unavený ze ztrát, které tato výroba přináší. Aby dokončil dílo zkázy nebo rafinovanou reklamu, řekl, že doufá, že modelů Fiat 500e se prodá co možná nejméně. Svým výrokem naráží na to, že Spojené státy tlačí automobilky do výroby elektroaut kvůli politice snížení škodlivýchemisí.

„Doufám, že si ho nekoupíte, protože každý prodaný kus mě stojí 14 tisíc dolarů (281 tisíc korun) a mám dost cti na to, abych vám to přímo řekl,“ vysvětlil svá tvrzení na konferenci Brooking Institution ve Washingtonu. Podle něj je jediným výrobcem, který na elektrovozech vydělává, Tesla Motors, a to proto, že uspěla i s vyšší cenou, píše tisková agentura Reuters.

Cena benzinového Fiatu 500 začíná většinou na 17 300 dolarech (347 tisíc korun) včetně nákladů na cestuk zákazníkovi, zatímco jeho elektroverze na 32 650 dolarech bez daňových úlev. Elektrofiat nemůže být dražší, tvrdí výrobce, spotřebitelé nechtějí platit skutečnou cenu, která by pokryla náklady na výrobu, proto na ni doplácí automobilka, která musí plnit přikázané kvóty výroby.

Za první čtyři měsíce roku prodal výrobce 11 514 klasicky poháněných Fiatů 500, což je o 15 procent méně než loni za stejnou dobu. Čísla o prodeji 500e firma nezveřejnila. „Prodám jen to, co je nezbytně nutné prodat, a ani o kus víc,“dodalMarchionne o elektroautech.

Jako šéf americko-italské automobilky ví moc dobře, co to je, bojovat o život firmy. Americký Chrysler vyhlásil bankrot v roce 2009 a dostal záchranu od americké vlády. Načež ho Fiat převzal. „Když budeme dál vyrábět tato auta, budeme se muset asi zase obrátit na vládu s prosbou o další záchranu,“ dodal šéf.

Jeho narážky míří na politiku nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie, který uzákonil povinnost jezdit auty bez emisí, a federální zákon na alternativní paliva do roku 2025, který automobilky nutí vyrábět elektrovozy a stanovuje jejich nutný podíl na obratu. Vyzývá USA, ať dají výrobcům volnější ruku dosáhnout emisních požadavků po svém.

Míní, že firma si v roce 2025 udrží stejnou strukturu prodeje jako nyní, a že tedy hybridní auta na benzin i elektromotor v jednom budou činit více než polovinu, ne-li už tři čtvrtiny prodeje. Elektromobily se zatím nedočkaly masivního zájmu kvůli ceně a podle kritiků i délce dojezdu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist