Grínpísáci kážou vodu a pijou víno

Uveřejněno dne 27 června 2014 000 15:08

Ředitel mezinárodních programů používal letadlo pravidelně, ačkoliv organizace brojí proti „zbytečným letům“.

Greenpeace vede usilovnou kampaň za omezení cest letadlem. Na billboardech a v médiích vyzývá lidi, aby nelétali, pokud to není nezbytně nutné, protože emise z motorů mají obrovský podíl na zamořování životního prostředí. Lobuje také proti rozšiřování letišť.

Ředitel mezinárodních programů v centrále GreenpeacePascal Husting si ale myšlenky své organizace k srdci příliš nevzal. Jak vyšlo najevo, od roku 2012 až do současnosti pravidelně (několikrát měsíčně) létal ze svého domova v Lucemburku do centrály Greenpeace v Amsterodamu.

Dával přednost letadlu před vlakem, přestože jízda z lucemburské metropole do největšího nizozemského města trvá po kolejích rychlíkem maximálně pět hodin.

Husting se hájí tím, že v poslední době už lety omezoval a od září bude používat výhradně železnici. Šéf GreenpeaceKumi Naidoo svého zaměstnance hájí. Má prý rodinu, kterou nebylo možné přesunout do Nizozemska.

Letenky na lince Lucemburk–Amsterodam hradilo Greenpeace.

„Pro svou prázdninovou destinaci si zvolte zemi, která podporuje oceánské rezervace. Vždy hledejte ekologicky nejšetrnější možnost a vyhněte se létání, kdykoli je to možné, nebo vykompenzujte svou uhlíkovou stopu podporou projektů čisté energie,“ uvádí na své webové stránce česká pobočka Greenpeace.

Podle deníku Timeszveřejnil fakta o Hustingově létání a o rozporu mezi slovy a činy Greenpeace jeden ze zaměstnanců organizace, který v důsledku nedávných změn přišel o práci nebo o vyšší plat.

Změny, mezi které patří například přesun pracovních míst v Greenpeace z Evropy do Asie a Latinské Ameriky, prosazoval právě Husting.

V krátké době jde o druhou velkou nepříjemnost pro Greenpeace. V polovině června organizace přiznala, že jeden z jejích účetních v amsterodamské centrále špatně připravenými měnovými transakcemi připravil Greenpeace o 3,8 milionu eur (více než sto milionů korun) z peněz, které věnovali ekologickým aktivistům dárci (organizace je hrazena pouze z dárcovských příspěvků).

Greenpeace rozděluje příspěvky pobočkám v některých státech v jejich měnách. Nakupuje tak dopředu tyto obnosy za eura. Dotyčný pracovník měnil v kurzu, který platil před posílením eura, takže výsledkem je velká ztráta.

Podle časopisu Der Spiegeludálost velmi negativně ovlivnila obraz Greenpeace v Německu, které je pro hnutí velkým zdrojem financí. Někteří němečtí sympatizanti prý přestávají Greenpeace podporovat.Švýcarská pobočka adresovala svým podporovatelům hlubokou omluvu.

Kuriózně právě Pascal Hunting po odhalení chyby a ztrát prohlásil, že nepochybuje o zachování dobrého jména Greenpeace. „Tento skandál překonáme. Vždy jsem byl hrdý na to, že Greenpeace má čistý štít a že to tak zůstane napořád,“ prohlásil.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist