Klimatická předpověď: Poplach se ruší!

Uveřejněno dne 27 června 2014 000 15:10

I když zpráva IPCC stále zveličuje míru oteplování, je už opatrnější při hodnocení jeho důsledků. Mezivládní panel OSN o klimatických změnách (IPCC) zanedlouho zveřejní druhou část své nejnovější zprávy o pravděpodobném dopadu klimatických změn. Zástupci vlád se setkávají s vědci, aby zatraktivnili – pardon, přepsali – shrnutí odhadů vědců ohledně nadcházejících bouří, sucha a chorob. Ale skutečná zpráva, známá jako AR5-WGII, není ani zdaleka tak děsivá jako její předchůdce před sedmi let.

Report z roku 2007 byl prošpikovaný chybami o himálajských ledovcích, amazonském pralese, africkém zemědělství, nedostatku vody a jiných věcech, které se všechny zmýlily ve směrování výstrah. Podle uniklých informací je nový report tentokrát mnohem opatrnější a mlhavější při tématech jako jsou zhoršující se cyklóny, změny ve srážkách, lidé opouštějící domovy kvůli změnám klimatu a celkové náklady globálního oteplování.

Zpráva snížila celkové náklady za oteplení o 2,5 stupňů Celsia během tohoto století na méně než 2% HDP. To je výrazně méně než známá předpověď lorda Sterna, který ve svém vlivném Reportu pro britskou vládu v roce 2006 předpověděl že klimatické změny budou stát 5% -20% světového HDP.Chystaný report podle všeho uznává, že klimatické změny dosud nevyhubily žádný živočišný druh a vyjadřuje „velmi malou jistotu“ že se tak stane.

Objevuje se v ní nový důraz na to, že klimatické změny nejsou jediným ekologickým problémem, na kterém záleží, a na to, že je spíše důležité přizpůsobit se jí a ne jí předejít. A přece report předpokládá o 70% větší oteplení v posledních desetiletích tohoto století jak naznačují výzkumy. Je to proto, že se přehnaně spoléhá na modely, namísto toho, aby se spoléhalo na data v první části IPCC reportu – na skutečnou vědu – který byl zveřejněn v září 2013. V prosinci 2012 jsem předpověděl že IPCC bude muset snížit své odhady budoucího oteplování v reakci na nové výsledky testů citlivosti (citlivost je množství oteplení v důsledku zdvojnásobení oxidu uhličitého v atmosféře).

Článek „Zchlazení strachu z klimatických změn“ (19.12.2013) vedl k bouři protestů, v nichž mě nazvali „Protivědeckým“ a „popíračem“ i horšími výrazy. Zářijový IPCC report zanechal jakékoliv pokusy odhadnout nejpravděpodobnější „citlivost“ klimatu na zdvojnásobení oxidu uhličitého v atmosféře. Vysvětlení pohřbena v technickém shrnutí vydaném až v lednu je, že „odhady odvozené z pozorovaných klimatických změn spíše odpovídají hodnotám [citlivosti] ve spodní části pravděpodobnostního rozsahu pozorovaného oteplování povrchu a oceánů.“ Překlad: Data naznačují, že pravděpodobně čelíme menšímu oteplování jak indikují modely , ale nechceme to říct nahlas.

Stručně řečeno oteplení, které jsme zažili za posledních 35 let – kolem 0.4 stupně Celsia, pokud zprůměrujeme měření satelitů a stanic na zemi – bude pravděpodobně pokračovat podobnou rychlostí: něco přes stupeň za století. Krátce se během 90. let zdálo, že oteplení je tak rychlé, jak by modely chtěly. Ale za posledních 15-17 let nenastalo prakticky žádné čisté oteplení („mezera“ kterou už nyní připouští i IPCC), což je fakt, který modely nepředpokládaly a mají ho nyní problém vysvětlit.

Ve skutečnosti si většina expertů myslí, že malé množství oteplení rozložené do delšího období přinese lidem zvýšenou prosperitu. Studie lidí jako je sám autor IPCC reportu a ekonom Richard Tol ze Sussex University v Británii ukazují, že globální oteplování tak už pravděpodobně udělalo. Lidé se mohou změně přizpůsobit – což v podstatě znamená využít výhody a minimalizovat škody. Satelity zachytily přibližně 14% nárůst zeleně na Zemi během 30 let, ve všech typech ekosystémů, částečně jako výsledek lidmi způsobenými emisemi CO2, které umožňují rostlinám růst rychleji a používat méně vody.

Stále zde je riziko že současná věda se mýlí a nastane náhle oteplení , které bude mít katastrofální následky. A pokud by dosud obnovitelná energie dokázala, že je levná, čistá a šetrná ve využívání půdy, bylo by správné, kdybychom to malé riziko velké katastrofy řešily rychlým nahrazováním fosilních paliv větrnou, solární nebo bioenergií první generace. Ale jelikož se tyto formy energie ukázaly být předražené, poškozující životní prostředí a vyžadující velké množství půdy, vypadá to tak že v naší snaze bojovat proti oteplení používáme ekonomický ekvivalent chemoterapie proti chřipce.

Téměř každé globální environmentální strašení posledních 50 let se ukázalo jako přehnané, včetně populační exploze, pesticidů, kyselých dešťů, ozónové díry, klesajícího počtu spermií, geneticky modifikovaných plodin a vraždících včel. V každém z těchto případů na základě strašení vědci získali obrovské dotace a pak je tiše přiblížili k názoru, že problém je mnohem mírnější než extrémní hlasy předpokládaly. Globální oteplování není žádnou výjimkou.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist