Cyklogenerel na Praze 10 za zavřenými dveřmi

Uveřejněno dne 4 července 2014 000 16:18

Sotva na Praze 10 doznívá kauza Key Investment a netransparentě se připravuje výstavba radnice za 1 miliardu korun, dobíhá neúprosně současnému zastupitelstvu mandát. Komise územního rozvoje jako jeden ze svých posledních velkých odkazů připravila aktualizaci tzv. Cyklogenerelu.

Jedná se o závazný dokument, který na několik dalších let bude značnou měrou ovlivňovat podobu komunikací městské části Prahy 10. Dvě zakázky za 544 500 Kč, aktualizaci projektové dokumentace a vypracování samotného cyklogenerelu, vyhrál Ing. architekt Tomáš Cach, autor cyklogenerelu na Praze 3, mimochodem provedeného zhruba o polovinu levněji, než na desítce. Proti předchozímu dokumentu vystupovalo několik občanských sdružení v čele s OSBIDEm.Sdružení poukazovalo zejména na drastické dopady dokumentu pro majoritu společnosti, ale i na nesrovnalosti ve výběru zakázky. Z představení textové části existuje videozáznam a lze vidět, že zejména diskuse byla poměrně emotivní.

O pár měsíců později začalo to samé probíhat na Praze 10. Místostarostka za Stranu zelených Mgr. Ivana Cabrnochová s ostatními úředníky Odboru životního prostředí, dopravy a rozvoje připravili několik setkání s občany, o kterých ovšem nikomu neřekli. První jednání proběhlo za zavřenými dveřmi pouze se zástupci sdružení Auto*Mat a zpracovatelem, o čemž jsem se ex post dozvěděl ze soukromých Facebookových profilů dotyčných. Druhé setkání bylo už zajímavější. Opět nebylo nikde inzerováno, dozvěděl jsem se o něm opět z Facebooku, na oficiálních stránkách Prahy 10 se neobjevila ani zmínka, a to jsem považoval za principiálně špatně.

Aby bylo jasno, nevadí mi, že se takovýto dokument připravuje, ale způsob, jakým se připrava provádí, tedy absolutně bez jakékoliv informovanosti veřejnosti, mi příjde velice nestandardní. Napsal jsem tedy jak místostarostce Cabrnochové, tak i starostovi MČ, aby schůzku posunuli a řádně na ni občany pozvali. Ani jeden z nich neměl tu slušnost na můj mail odpovědět. Den před setkáním se se značně zpětným datem na webu Prahy 10 objevila pozvánka. Děkuji, pěkně, ale takto ne. Na schůzce se nakonec díky Internetu dostavilo několik občanů, kteří se na příklád dozvěděli, že je potřeba do roku 2020 v Praze zvýšit podíl cyklistické dopravy z 1% na 7% a že ani neexistuje vstupní analýza problému. Radnice si neudělala ani základní průzkum mezi občany, zda mají zájem jezdit na kole, odkud kam a kde je jaký potenciál růstu. Zelené sociální inženýrství jak vyšité.

Před dvěma týdny konečně proběhlo představení textové části cyklogenerelu. Opět žádná tisková zpráva, pouze lakonický nápis “Cyklogenerel” v kalendáři akcí na webu Prahy 10. Aspoň jsem se při návštěvě webu dozvěděl, že po Praze 10 jsou rozmístěny QR kódy a kdo vyhrál soutěž Dvorek roku. Užitečné. Nebyli pozváni ani účastníci předchozího setkání, přestože na sebe zanechávali mailové adresy. Hlásnou troubou byl opět Facebook (tentokrát Prahy 10). Čekal jsem opět bombastickou návštěvnost, proto jsem s sebou vzal videokameru. A také jsem se nemýlil. Na schůzce se sešlo zhruba 20 lidí, polovina úředníci, zpracovatel, Auto*Mat, OSBID a slovy tři! občané bez příslušnosti. I přes souhlas všech přítomných k pořízení záznamu mě nakonec zarazila na pár minut paní místostarostka Cabrnochová, která tímto překročila pravomoce úřední osoby. Proto záznam nebudu publikovat, jelikož architekt Cach vyjádřil obavu z vytržení vlastních slov z kontextu. Během diskuze jsem poukázal na nedostatky v propagaci a komunikaci a úředníci přislíbili sjednání nápravy. Inu, slibem nezrmoutíš.

Schválně, za jak dlouho se na praha10.cz proklikáte k podkladům a informacím k cyklogenerelu? A co když jste občan, který ani neví, co hledat? Pro netrpělivé přikládám odkaz na pracovní verzi generelu. Podobnost některých stran s generelem Prahy 3 rozhodně není čistě náhodná. Prosím, pročtěte si ji, komentujte ji, šiřte na ni odkaz, informujte radnici o svém názoru, ale i mě zde v diskusi. Opravdu bych nerad, aby současná koalice za sebou nechala závazný dokument, který nikdo z místních ani neviděl. Sběr komentářů bude probíhat do 15. července 2014.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist