Zeleným fanatikům: Stromy u kolejí zabíjejí lidi!

Uveřejněno dne 18 září 2014 000 11:37

Nedávno se jakési hnutí Arnika pustilo do Správy železniční dopravní cesty za to, že kácí stromy u kolejí, a prý je to těžký zločin proti přírodě. Já za to naopak SŽDC chválím, protože čištění okolí železničních tratí je v zájmu bezpečných jízd vlaků, ochrany životů a zdraví lidí. Naopak rádoby ochranářský extrémismus není v tomto případě namístě.

Je to už asi deset let, co jsem jako redaktor MF DNES pokrýval soud se strojvedoucím nákladního vlaku, který kvůli křovím a stromům přehlédl návěstidlo stůj, pokračoval v jízdě, vjel na přejezd chráněný světly a výstražnými signály, které se ovšem kvůli tomu, že projel červenou, nezapnuly, a vlak vrazil do posledního auta kolony svatebčanů. V něm byla těžce zraněná asi dvacetiletá sestřenice nevěsty, která později v nemocnici zemřela.

Jistě, onen mašinfíra měl dávat větší pozor, a podle striktní řeči předpisů, může za nehodu on. Ale jejím hlavním viníkem byly ve skutečnosti stromy, které mu zakryly výhled. Kdyby tam nebyly, jistě by zastavil. Takhle přišlo o život mladé děvče a strojvedoucí, podle všech kamarádů slušný a hodný člověk, měl jít od vězení.

Já mám přírodu moc rád, do jihočeských a šumavských lesů jezdím často a rád dobíjet energii, a proti jejich masivnímu kácení bych protestoval.

Jenomže stromy u tratí nejenže brání strojvedoucím ve výhledu, ale mohou také za vichřice nebo za bouřky zavalit trať a vykolejit vlak. Proto oceňuji, že SŽDC v současné době čistí okolí železnic od stromů, křovin a travin, protože tím se výrazně přispívá k jejich bezpečnosti. Přece lidský život má větší hodnotu než poražený strom! Pokud si však některý fanatický zelený aktivista myslí opak, má hodně pokřivené hodnoty a měl by se sebou něco dělat.

Admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist