Politický klimatolog Metelka

Uveřejněno dne 4 listopadu 2014 000 10:56

Novinář Brezina označil L. Metelku za „politického klimatologa“. Metelka, místo aby se za politizaci vědy omluvil, označil Brezinu za šejdíře. To mi připadá unfair.

Ivan Brezina. Vzestup a pád politické klimatologie II.
Ladislav Metelka. Ivan Brezina používá metody šejdířů

Zopakujme si, o co jde. Doktor Jan Pretel byl v roce 2009 ministerstvem životního prostředí odvolán z funkce českého zástupce u klimatického panelu OSN (tzv. Focal Point), protože se postavil proti ideologii Greenpeace při sporu o uhelnou elektrárnu Prunéřov. Ministerstvo hledalo někoho, kdo by byl více poslušný, a našlo ho v osoběLadislava Metelky. Nejznámější obhájce „hokejky“ v ČR byl pro ideology jasná volba.

g1

GRAF 1: Prý je nejtepleji za tisíc let, tvrdil „hokejkový graf“ Michaela Manna.

Metelka se vymlouvá, že když mu MŽP funkci nabídlo, dr. Pretel proti tomu neměl námitek. No a? S demagogií typického „politického klimatologa“ se pan Metelka obloukem vyhnul jádru věci a odvádí řeč jinam. Zapomněl na to nejdůležitější: Pročpak si MŽP jako kandidáta na funkci u IPCC vybralo z celé republiky právě jeho? O to tu snad jde, ne? Proč si politici vyhlédli právě jeho?

Kvůli odborným znalostem sotva. Metelka je schopen s vážnou tváří tvrdit, že Saharabývá zelená vždy, když je doba ledová (viz)! Asi nikdy neslyšel o precesi. Zato na sebe upozornil hulvátskými hádkami na internetu (jeho článek „Spor o hokejku“ z r. 2006), kde hájil dogma IPCC, že je nejtepleji za tisíc let (Mannův „hokejkový graf“). Když praskla aféra Climategate a ukázalo se, že graf vznikl podvodem, Metelka svůj článek z webu potichu stáhl. Na žádosti, aby to pěkně vrátil zpátky, se vymlouval, že článek ztratil a nemá čas ho hledat. „Zkusím to najít, jakmile bude čas… Až budu mít ostatní hotové, dám se do toho.“

Metelka se „osvědčil“ i jinak. Zrovna v době, kdy MŽP Metelkovi tu funkci nabídlo, pan Metelka s kolegou Tolaszem vydávali agitační knížku Změna klimatu – fakta bez mýtůna politickou zakázku – prý na podporu klima konference v Kodani. Vyšlo za penízenadace německé strany Zelených (Heinrich Böll Stiftung) s předmluvou politika Bedřicha Moldana (leden 2009). V brožuře jsou recyklovány Metelkovy dezinformace o hokejkovém grafu. Tolik k „apolitičnosti“ pana Metelky.

Buďme ale k panu Metelkovi spravedliví. Existují i horší alarmisté než on – třeba Jan Hollan z CzechGlobe nebo James Hansen z NASA. A ti jsou zase učinění beránci proti „hlubinným ekologům“, jako je Penti Linkola, kteří by lidstvo nejraději vyhubili. Kdyby zástupcem ČR v IPCC byl třeba eko-vrah Charles Manson, bylo by to samozřejmě daleko horší, než když tam sedí Metelka.

Jenže když se Metelka ujímal funkce, sliboval, že se vynasnaží udržet klimatologii co nejdál od politiky. Bohužel, zůstalo jen u slibů. „Apolitický“ klimatolog Metelka se vůbec nepozastavil nad zpolitizovaným vyšetřováním klimatické Watergate. Vědce „vyšetřovali“ jejich kamarádi za zavřenými dveřmi. Kdykoli jsem upozorňoval, že vyšetřovatelé jsou ve střetu zájmů a nejsou nestranní, Metelka to označil za „kádrování“. Asi nikdy neslyšel o právu na spravedlivý proces.

Když praskla série skandálů IPCC, Metelka na svém blogu nejprve napsal, že Pachauri by měl ze své funkce odejít. Ale na zasedání IPCC v Koreji 2010 to on ani nikdo jiný nenavrhl. Ustrašeně změnil názor a Pachauriho setrvání najednou obhajoval slovy, že Pachauri stejně nemá na práci IPCC žádný vliv – je to jenom její šéf.

Metelka soustavně lže, že skandál Climategate neměl nic společného s jeho milovaným hokejkovým grafem (paleo rekonstrukcemi). Třeba tak lhal v TV pořadu Kontexty v roce 2010 nebo v interview pro Ekolist (2011). Když vědci tajili data, prý „nešlo o paleoklimatickou rekonstrukci, nýbrž o naměřená klimatická data pomocí teploměru.“Přestaňte už konečně lhát, pane Metelko!

Každý ví, že nejskandálnější výroky vědců, které v této aféře unikly na veřejnost – se týkaly právě hokejkového grafu – viz legendární věta „Právě jsem použil Majkův trik z Nature, abych zamaskoval pokles teplot“. Sám ředitel CRU Jones řekl, že Climategate byla o paleo rekonstrukcích. Keith Briffa z CRU tajil 9 let podklady své studie, která byla vydávána za „potvrzení“ hokejky. Data o letokruzích stromů ze sibiřského Jamalu. (vizzde a zde). A když ta data zveřejnil, ukázalo se, že „potvrzení hokejky“ byl podvod! Tehdy se pobouřený občan naboural do počítačů vědců, aby jejich machinace odhalil celému světu.

Jestliže pan Metelka lže o největší aféře klimatologie, lze vpravdě říci, že je to on, kdo používá metody šejdířů.

 

g2

GRAF 2: Letokruhy nevykazovaly 1945-1990 oteplení (vlevo), tak vědci provedli „Majkův trik“ (vpravo).

 

g3

GRAF 3: Letokruhy ale nemohly v letech 1945 –1990 vykazovat oteplení, protože v severských lokalitách se ani podle přístrojových měření tehdy neoteplilo! Letokruhy se měří v severských krajích, protože v drsném klimatu stromy nejcitlivěji reagují na výkyvy teplot. ttp://hidethedecline.eu/pages/posts/scandinavian-temperatures-ipccacutes–scandinavia-gate–127.php

g4

GRAF 4: Esper a kol. 2002. Vývoj teplot neměl tvar Metelkovy milované hokejky. Rozdíl mezi dnešní a středověkou teplotou je tak malý, že se nedá rozlišit od chyby měření (modře).

Mann byl dosazen do vedení IPCC (1997) ještě dříve, než jeho hokejka vyšla tiskem (1998) a než mohla být podrobena odborné debatě. Začátečník se tak díky politické protekci dostal do role nejvyššího inkvizitora, který může potlačovat jiné názory. Konspirační utajovaný „Jamal“ byl pokusem toto dogma upevnit. Proti této politizaci vědy „apolitický“ klimatolog Metelka nikdy nevystoupil. Možná proto, že i on sám byl jmenován politicky.

Pan Metelka je jen pěšák, malé kolečko v soukolí. Je to jako za minulého režimu – musí ohýbat hřbet, aby nedostal vyhazov. Například v letech 2007-2011 naši astrologové na politickou objednávku zpracovali proroctví o klimatické budoucnosti ČR. Prý k naplnění závěrů „Zelené knihy“ Evropské komise (2007). Asi jako dříve vědci plnili závěry XXII. sjezdu KSČ. MŽP na to dalo přes 25 milionů Kč a zapojil se i pan Metelka. Tolik k politické „nezávislosti“ (viz). Ani se už nad tím nikdo nepohoršuje – je to „běžná praxe“, že o vědecké linii rozhoduje politika.

Když se Karla Poppera redaktor Die Welt (1987) ptal, co mu nejvíce vadí na dnešních vzdělancích, odpověděl: „Že dělají z teorií ideologie. Už i ve fyzice a v biologii máme bohužel samé ideologie… Všude, i v těchto oborech, vládne dnes dogmatismus, proti kterému je těžké se prosadit… Většinu fyziků a biologů považuji za velmi chytré a svědomité lidi. Ale všichni jsou vystaveni tlaku. Tento tlak existuje teprve od druhé světové války, od doby, kdy se na vědu začalo vynakládat tolik peněz. Kdo se postaví proti vládnoucí módě, jde „z kola ven“ – a možná bez peněz. To vše je velmi smutné. Ano, věda je bohužel skutečně ohrožena – její původní čistota už bohužel není samozřejmostí.“

P.S. Tento článek byl psán o Halloweenu, kdy mají svátek klimatologové a vůbec všichni, kdo se živí strašením lidí. Všechno nejlepší!

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist