Teploty pod minus 35 stupňů se šíří a zachvátily už přes 2 miliony čtverečních kilometrů střední Sibiře

Uveřejněno dne 18 listopadu 2014 000 12:20

Nejenže se Severní Amerika chystá na možný vpád skoro rekordně studené vlny z Arktidy, ale i Sibiř už ohlásila nesmírnou sněhovou pokrývku a šířící se chlad. A to je teprve první polovina listopadu, když je skutečná zima ještě dva měsíce před námi!

CO2 pokrývka nemá na Sibiř žádný účinek. Zdroj obrázku: earth.nullschool.net729.

To je podle expertů varování, že by to mohlo být předzvěstí šance na drsnou zimu v Severní Americe a v Evropě. Před dvěma týdny byla sibiřská sněhová pokrývka a chlad téměř u rekordně vysokých hodnot. A ta situace se jen zhoršuje, jak tu píše Big Wobble Almanac:

„Vzpomínáte, jak se minulý měsíc vršily důkazy, že na Sibiři se hromadí předčasně raný sníh? A pamatujete, že existuje teorie, že ten sníh signalizuje studenou zimu? Takže už před dvěma a půl týdny tu byla pro nepřátele zimy zlá zpráva, ale bohužel se to jen zhoršilo.

Asi 14,1 milionu čtverečních kilometrů sněhové pokrývky na Sibiři na konci října jsou druhé největší podle záznamů táhnoucích se od roku 1967, uvádí Rutgersova sněhová laboratoř.“

Existují i jiné projevy toho, že Evropa by se mohla potýkat se studenou zimou, ač až dosud si užívala týdnů velice mírného počasí. Onlineprfire píše:

„Do Británie přistály první migrující sibiřské labutě – což předznamenává blížící se příchod zimy. Každý rok se sletí asi 300 labutí malých do Wildfowl a do rezervace Wetlands Trust v Slimbridge poté, co přeletí 2 500 mil z Ruské Arktidy. Letošní přílet byl v souběhu s první vlnou chladu této sezóny, podle posledních více než 45 let je to o dva týdny dříve než obvykle. (…)

Labutě malé jsou nejmenší a nejvzácnější z čeledi labutí a během léta žijí na Sibiři. V zimě migrují na západ – v čemž jim pomáhají chladné východní větry -, aby unikly zimním teplotám pod -25°C.

Labutě malé migrují do Slimbridge každou zimu už 60 let a dospělé labutě tuhle trasu učí mladé. Jejich přílet přichází poté, co experti na počasí předpověděli nejdrsnější zimu za 100 let. James Medden, expert na předpovědi u Exacta Weather, minulý týden řekl: ‚Jak scénáře nejhoršího případu, tak ty daleko pravděpodobnější by nám mohly přinést cosi podobného zimě 2009/10. Ta byla nejchladnější za 31 let anebo ještě bližší by mohla být zima 2010/11, kdy jsme zažili nejchladnější prosinec za 100 let.‘“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist