ŠUMAVA: Hnutí Duha opět lhalo

Uveřejněno dne 22 ledna 2015 000 9:35

Ministerstvo životního prostředí za ministra T.J. Podivínského (KDU-ČSL) dotáhlo do finále dlouho připravovaný zákon o Národním parku Šumava. Se zněním zákona vyslovily souhlas jak starostové šumavských obcí, zákonem stanovená Rada Národního parku i zastupitelstva Jihočeského a Plzeňského kraje, na jejichž území park leží. Skupina dvaceti senátorů napříč politickými stranami si návrh zákona osvojila a po projednání ve výborech ho plénum Senátu schválilo poměrem 50:2.

Poté, co byl zákon odeslán do Poslanecké sněmovny, spustilo Hnutí Duha lživou a demagogickou kampaň, že zákon připravili politici pro developery, že zákon rozšiřuje třetí zóny, tedy zastavitelnost území téměř na celý Národní park, že vlastníci pozemků po přijetí zákona pohádkově zbohatnou a příroda na Šumavě bude definitivně zničena. Tuto argumentaci opakovala některá média a při projednávání zákona ji také opakovali někteří poslanci. Poslanecká sněmovna zamítla senátní návrh zákona hlasy poslanců ANO, TOP 09 a Úsvitu, kteří se ztotožnili se lživými argumenty Hnutí Duha. Kluby KDU-ČSL a ČSSD hlasovaly napůl, všichni poslanci ODS a KSČM zákon podpořili.

Bohužel, poslanci, kteří hlasovali proti návrhu zákona, se nenamáhali ověřit si pravý stav věci, ani se nezeptali hejtmanů, starostů či pracovníků národního parku, jaký je skutečný stav věci. Písemně jsem se zeptal nového ředitele národního parku Pavla Hubeného, zda politici či vlastníci pozemků mohli zonaci a zařazení pozemků do třetí, tedy zastavitelné zóny ovlivnit, resp. kdo vlastně o zařazení pozemků do třetích zón žádal.

Ministrem Brabcem nově jmenovaný ředitel Pavel Hubený by zcela jistě neměl žádný důvod „krýt kmotry a developery“, kdyby bývali byli přípravu zákona ovlivňovali. Naopak, ředitel Hubený písemně potvrdil, že příprava zonace postupovala přesně podle zákona, do zón se zařazovalo nastavenými pravidly ochrany přírody a, hlavně, k žádnému rozšíření třetích zón nedošlo. Cituji z dopisu ředitele Hubeného: „Z porovnání rozsahu současně platné III. zóny z roku 1995 o celkové výměře 3.310,2 ha (4,86 % rozlohy NPŠ) a v zákoně navrhované zonace s III. zónou o výměře 3.300,3 ha (4,82 % rozlohy NPŠ) nevyplývá, že by došlo k rozšíření III. zón.“ (Celá korespondence nawww.tomasjirsa.cz).

Závěr? Hnutí Duha šlo pouze o to shodit zákon, který by Šumavě dal jasná pravidla. A tak Hnutí Duha a její představitelé jako obvykle použili lži a demagogii k prosazení svých cílů. Bohužel, část poslanců jim jejich lži spolkla i s udičkou.

Autor je senátor za ODS

Reakce
  1. 9 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist