Zbourejme Horní Jiřetín! Jsou důležitější věci.

Uveřejněno dne 4 února 2015 000 11:44

Opět se rozhořelo ožehavé téma ohledně těžebních limitů na Mostecku. Zbytečně dlouhá debata má jednoduché a jediné logické řešení. Absolutní prolomení těžebních limitů.

Proč, si myslím, že je to jediné logické řešení? To je jednoduché. Protože pro tuto variantu hovoří logické důvody. Na Mostecku je velká nezaměstnanost, a pokud limity neprolomíme, tak bude dále stoupat a nevypadá to, že by se nová pracovní místa tvořila takovou rychlostí a je tedy nepravděpodobné, že by nová pracovní místa pokryla strmý nárůst nových nezaměstnaných. Navíc zde hovoříme o hornících, kteří jen těžko hledají nové zaměstnaní v případě, že o práci přijdou.

Dalším podstatným argumentem pro prolomení limitů jsou energetické potřeby České republiky. Černé a hnědé uhlí je dodnes velmi významným palivem pro elektrárny a kotelny. Sluníčko ani vítr stále nejsme schopni přeměňovat na elektrickou energii s dostatečnou účinností a je tedy její získáváni velmi nákladné a nic na tom nezmění ani zelená lobby. Opravdu si někdo přeje, aby z našich daní byly placeny dotace pro zločinný zeleno-energetický průmysl, který žije pouze s dotací, které platíme my všichni? Navíc to pocítíme i přímo na rostoucí ceně energií. Samozřejmě, nejlepším řešením by byla se orientovat více na jadernou energetiku, která je svým způsobem tím nejekologičtějším a zároveň velmi efektivním a levným způsobem získávaní energie.

Možná bude někdo namítat: „a co ti ubozí lidi, kteří tam žijí?“
Promiňte to je hodně chabý důvod, proč limity neprolomit. Lidé mají sklon se dívat na jednotlivé příběhy a na základě toho se špatně rozhodují. Ano, každému je líto staré babičky, která v televizi Nova brečí do kamery, že zde bydlí celý život. Smutné ale máme snad kvůli jedné babičky trpět všichni?

V obci Horní Jiřetín je podle posledního sčítání obyvatel něco okolo 2 200 lidí a to je určitě méně než zbytek obyvatel naší republiky a 2 000 lidí nestojí za to, aby to, že tam bydlí celý život, zaplatili daňoví poplatníci a stovky lidí přišli o práci.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist