OSN: Lidstvo již vymřelo

Uveřejněno dne 5 února 2015 000 13:50

Zahájení klimatického summitu v New Yorku bylo ve znamení tradičního vypouštění klimatologických bubáků. Podle šéfa OSN již brzy zhyneme bídnou smrtí. Chvílemi to skoro vypadalo, že lidstvo vlastně již vymřelo.

Vrací se nám tady znovu oblíbený problém. Hypotéza číslo jedna: Země se otepluje. Což mnozí lidé berou jako prokázaný fakt, ale ve skutečnosti to prokázaným faktem není. Je to předpoklad, pro který je řada důvodů, ale některé z nich byly vyvráceny, anebo se ukázaly jako do jisté míry podvodné (psal jsem o tom mimo jiné zde).

Hypotéza číslo dvě: Země se otepluje vlivem lidské činnosti. Zase platí, že si to sice leckdo myslí a mnozí to mají za moderní náboženství, ale ve skutečnosti jsme v této rovině v ještě větší důkazní nouzi, než u oteplování jako takového. Existují naopak koncepty, které oblíbené hračky klimatologů rozstřílely jako domečky z karet.

Tvůrcem nejvlivnějšího z nich byl český rodák George Kukla (jeho nekrolog zde), který na základě naprosto exaktních zjištění a výpočtů vlivu dráhy Země kolem Slunce došel k názoru, že složení atmosféry je v porovnání s parametry oběhu naší planety kolem hvězdy v podstatě irelevantní. Jinými slovy k určitému oteplení by nyní došlo i bez toho, že by vůbec existovalo lidstvo a následovat bude doba ledová. Což nám může být v podstatě naprosto jedno – mluvíme o dějích, které pomaličku budou trvat nikoliv stovky let, ale desetitisíce let. To je v historické perspektivě lidstva přece jen vedlejší a můžeme tento problém celkem s klidem ponechat našim potomkům – pokud tady tou dobou ještě nějací budou.

Kvůli té hře na klima utrácí OSN desítky milionů dolarů za panely a konference – poněkud populisticky jenom poznamenejme, že tyto peníze by mohly vyřešit aktuální dopady klimatických změn v řadě zemí Afriky. Náklady na klimatologický mejdan by zachránily na celé roky desítky tisíc dětí od hladu a nemocí. Ale to by Pan Ki-mun nemohl z tribuny hlásat svojí vizi zániku lidstva, které ale pod moudrým vedením OSN ještě stále můžeme zabránit. A svět by si neposlechl některé myšlenkové klenoty: „Změna klimatu ohrožuje těžce vydobytý mír, náš blahobyt a šance pro miliardy lidí. Je to hlavní úkol dneška. Naše reakce rozhodne o budoucnosti. Potřebujeme každou ruku.“ Už jen mluvit o „těžce vydobytém míru“ v době, kdy je na zeměkouli řada válečných konfliktů a kdy proti sobě povstávají celé civilizace, je absurdní. Padla ale i další slova: „Ještě nikdy jsme nestáli před takovou výzvou. Lidské, ekonomické a ekologické náklady klimatických změn budou brzy neúnosné.“ Nu, možná jsou spíše neúnosné náklady na tyto klimatologické trachtace.

Oč rozumnější by bylo smířit se s faktem, že se naše planeta otepluje a raději věnovat čas přemýšlení o tom, jak se připravit na důsledky tohoto jevu. Naše zdroje jsou omezené, ale značné. Jsme schopni pracovat na civilizaci, která se dokáže se změnami vyrovnat – jestli se ale pan generální tajemník zbaví představy, že jako odvážný kapitán dokormidluje svět do bezpečného přístavu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist