Kdopak se tu nakřečkoval?

Uveřejněno dne 20 února 2015 000 12:16

Z Hulína do Fryštáku se plánuje nová rychlostní silnice, což zní docela chvályhodně, ale v cestě jí stojí „chlupatý problém“ – a sice obyčejný křeček (resp. křeček polní, latinsky Cricetus cricetus), který se ke své smůle v lokalitě vyskytuje.

Ředitelství silnic a dálnic ČR si proto nechalo zpracovat odbornou studii, jak to řešit. Výsledkem je devět stránek s pár řádkami textu a několika obrázky, bratru za 2 miliony korun!

Studii vypracovala v loňském roce na zakázku firma Ekoteam (no, firma – spíše podnikající fyzická osoba pan Vladimír Ludvík). Při své nepochybně náročné práci zjistila, že v dotčeném území jsou tři lokality, kde se křeček vyskytuje. Na těchto lokalitách bylo zjištěno celkem 73 nor, přičem aktivních jich bylo zjištěno 45.

Z toho tedy vyplývá, že zjištění jedné nory vyšlo na téměř 53 tisíc korun!

Ale pozor – když už to stálo takové peníze, tak „odborníci“ z Ekoteamu zároveň během své zodpovědné výzkumné práce pro ministerstvo vypátrali na silnici mezi Holešovem a Třeběticemi celkem 8 mrtvých křečků. Proč je tento údaj tak zásadně důležitý pro postavení nové rychlostní silnice, to se ale ze studie už nedozvíme…

Studie závěrem doporučuje – jak překvapivé – přesunout křečky „na blízké lokality“ – a to v zimě, protože přes léto se prý množí.

Myslíte, že je to nějaký předčasný apríl? Tak si to sami přečtěte – celou „odbornou“ studii najdete přímo zde.

A faktura za provedenou práci je zde.

Kauzy už si všimla i média – viz zlínská Idnes, která vyzpovídala i odborníky, jež byli tou obří sumou přímo zhrozeni.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist