KLIMA: Mezinárodní den polárních medvědů

Uveřejněno dne 3 března 2015 000 13:03

Žijeme v době velkých mezinárodních malérů a akcí, jako je v oboru klimatu demise šéfa IPCC (Mezivládního panelu pro změny klimatu) Radžendra Pačaurího, prý kvůli jeho sexuálnímu harašení, neobvykle teplá zima u nás, emisní daně v EU atd.
A to nemluvím o mezinárodních politických malérech cudně nenazývaných války. Tím se stalo, že jsme zapomněli na velevýznamný svátek Mezinárodního dne polárních medvědů (International Polar Bear Day), připadající každoročně na 27. února. Dokonce se zdá, že také ortodoxní ochránci životního prostředí letos pozapomněli posílat petice a výzvy k akcím na záchranu těchto ikonických zvířat, jimž prý hrozí vyhynutí právě v důsledku katastrofického oteplování a tání polárního ledu vlivem růstu koncentrace oxidu uhličitého. Za což jsou zodpovědní lidé.

Nezbývá než připomenout výsledky výzkumů zooložky dr. Susan Crockfordové, publikované např. v Global Warming Policy Foundation. Paní Crockfordová pracuje po 33let v oboru evoluční biologie a je mimořádnou profesorkou na University of Victoria, British Columbia. Odmítá paniku o smutném a nevyhnutelném zániku polárních medvědů na základě dvaceti zdůvodněných faktů. Z nich uvádím:

Podle ne zcela úplných výzkumů populace ledních medvědů od roku 1980 nejprve stoupla až k 25 tisícům, a to kolem roku 1993 až 1995, pak došlo k poklesu, který podle oficiálních údajů pokračuje dodnes mírně pod hodnoty z roku 1980. Podle neoficiálních údajů byl pokles krátkodobý a populace se během posledních 10 let drží jen mírně pod hodnotou 25 000. Neoficiální odhad vychází z podrobného rozboru 83 zpráv uveřejněných na internetu. Ale ani oficiální odhad nevysvětluje výrazný vzrůst populace polárních medvědů v období 1993-1995, tedy při růstu globálních teplot.

Dosavadní uvedení ledních medvědů na Červené listině ohrožených živočichů vydávaném Mezinárodním svazem ochrany přírody IUCN je založené pouze na předpovědi o letním snížení plochy zalednění. Tato předpověď je však zpochybňovaná. Navíc polární medvědi nepotřebují v pozdním létě a v raném podzimu zalednění, pokud jsou dobře živeni na jaře a v raném létě.

Takže se zdá, že i ultraortodoxním ekologům docela vyhovuje zájem veřejnosti zaměřený na nové katastrofy a mezinárodní skandály.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist