Novela energetického zákona – paskvil!

Uveřejněno dne 13 března 2015 000 15:01

Smrsklo se to , jak jinak, na obnovitelné zdroje. Připomenu, že je to problém od přijetí zákona č. 180/2005 sb. z dílny Paroubkovy vlády, k naprosté „dokonalosti“ (pro podnikatele ve fotovoltaice) přivedené Fischerovou vládou.
Chabou obhajobou obou těchto premiérů je snad jen to, že k tomu byli v podstatě přinuceni inteligence, rozumu a ducha postrádající směrnicí Evropské komise o přednostní výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů. To byla hluboká poklona Angele Merkelové, která se opotila hrůzou z havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě.

A tak se stále snažíme ten solární boom nějak ukočírovat. Poplatek na OZE, který svojí velikostí drtí velké odběratele, podnikatelský sektor, fabriky, ale i každého občana, neboť k odběru elektřiny jsme přihlášeni všichni. Přitom při pečlivějším studiu faktury za elektřinu snadno zjistíme, že energetický mix, který je nám dodáván neobsahuje ani 5% elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů. Platíme ale fotovoltaikám, jejichž celkový instalovaný výkon již přerostl dvojnásobně výkon jaderné elektrárny Temelín. Ale přínos energetice je pouze 5% z celkové výroby a distribuce elektřiny. S tím si nikdo neví rady, technické mozky jsou upozaděni, lze pouze uctivě zírat do pozadí velké kancléřky.

Hledáme způsob, jak ulevit velkým odběratelům. A řešení už se objevuje. Nevycházet přímo z naměřené spotřeby elektroměrem, ale účtovat poplatek na OZE z nasmlouvané dodávky elektrického výkonu. Ta je dána velikostí jističe před elektroměrem. V lepších časech to je tak, že pro připojení je nárok na 25 A jistič, bez poplatku za příkon. Teprve vyšší hodnota jističe se účtuje, za každý amper. Co chalupář, který stráví na chalupě část své dovolené a několik víkendů, spotřeba elektřiny vcelku málo, ale jistič 25 A?

Co konečně už to všechno zarazit. Zákon č. 180/2005 sb. byl přece od počátku protiústavní. Státní dotací a smluvně zajištěným přednostním výkupem produktu úplně rozboural systém rovnosti hospodářské soutěže. Kde je Ústav pro ochranu hospodářské soutěže, kde je Advokátní komora aby se bila za dodržování zákonnosti, kde je Ústavní soud, který je touto kauzou přímo zpochybněn?

Jasně, je to směrnice z Bruselu. Všechno, co jde z Bruselu je dobro, tak o tom nepochybuj. Brusel má taky svého pána. Všemocnou Ameriku. A tak opět, ostatně jako vždycky předtím, šlapeme podle cizích not. Zavedeme brannou povinnost, protože NATO si to přeje. A půjdeme na Rusa, jak horlivě burcuje Schwarzenberg. USA bojuje sankcemi, skutečně válčit už nebude, na to nemá sílu. Skutečný, logický vývoj se už odehrává někde úplně jinde. Čína, Indie, Indonésie, taky Brazílie a samozřejmě Rusko. Rusko teď sice zasažené sankcemi, ale z toho se rychle otřepe. Sankce na země BRIX nezaberou. Pupek světa se přemisťuje.

A my budeme jen nevěřícně zírat, jak už tady pomalu přestává platit, že 1+1=2. Protože asi takovou kvalitu mají všechny ty směrnice EU a z toho vyplývající naše směrnice, novely a rozhodnutí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist