Zelený pokrok: Nejúčinnější plynová turbína na světě se odstaví kvůli německé „Energiewende“!

Uveřejněno dne 23 března 2015 000 14:08

S dech beroucí účinností až 60,75% je považována za nejúčinnější plynový elektrárenský blok světa; je to naprostá špička strojírenství turbín (viz následující promo-video).
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iILAQKSFeeA

„V rámci opatření k ochraně klimatu“ se zakonzervuje! Nejúčinnější plynový elektrárenský blok bude zrušen kvůli německému z řetězu utrženému amoku ekologických energií „Energiewende“.

Žádná jiná konvenční elektrárna na světě není schopná vytáhnout z toho, co se do ní vloží, tolika energie. A protože pálí zemní plyn, tak tento 1400 megawattový plynový elektrárenský blokIrsching od Siemens SGT5-8000H emituje jen velice nízká množství CO2 ve spalinách.

Ovšem jejich provozovatelé, mezi jinými energetický gigant E.on, mají v úmyslu tato nedávno instalovaná moderní plynová zařízení navždy zakonzervovat. A důvod? Způsobuje finanční ztráty, protože je tu německý zákon o odběru obnovitelných energií, který dovoluje provozovat konvenční elektrárny jen, když vítr a slunce slábnou.

Od EIKE je o tom zde.

Plynové elektrárenské bloky Irsching není možné provozovat ziskově, protože elektrárny musí pobrat větrnou a solární energii, která se povinně ze zákona musí do sítě odebírat přednostně. V důsledku toho jsou moderní plynové turbíny nuceny k přerušovanému provozu, když slunce a vítr nestačí, což znamená, že nejsou schopny pokrýt své vysoké provozní náklady k udržování v záloze. To špinavé uhelné bloky mají nižší náklady zálohy s přerušovaným provozem a zažívají návrat na výsluní. Výsledek: revoluce zelené energie vede k větším emisím CO2, nikoliv k menším.

Podle magazínu FOCUS se stala plynová elektrárna Irching ležící u Ingolstadtu v jižním Německu„symbolem zkázonosného vývoje Energiewende“ – probíhajícího německého přechodu na zelené energie.

Vůdce průmyslové asociace Hans-Joachim Reck si stěžuje: „Je paradoxní, že teď kvůli Energiewende zrovna ty nejčistší a neúčinnější elektrárny v Německu, tj. plynové bloky, si na sebe nemohou vydělat.“

Plynové zařízení v Irching není jediným, které je ohroženo zavřením, protože mu brání v provozu s dostatečnou kapacitou a vysokou efektivností. FOCUS píše: „Po celém Německu bylo podáno přibližně 50 žádostí o odstavení podobných bloků.“ Čím více se připojuje jen rozmarně výkonných slunečních a větrných zdrojů, tím méně je efektivní provozovat plynové bloky. V důsledku toho podléhá stabilní složka elektrárenské sítě rychlé erozi.

Zvenku se můžete ptát, tak jak až hrozná je teď ta německá energetická politika? A ekonomEIKE Dr. Klaus Peter Krause nám k tomu říká:

To, čím nás politické vedení se svou ‚Energiewende‘ zatížilo, a čím nás dále zatěžuje, je ‚energetická parodie dávající desetinu výkonu.‘ Když přijde na finanční břemeno pro Němce a na pro celou německou ekonomiku, tak to dokonce překonává rovněž sebe-ruinující politiku výkupů z dluhů kvůli euru.“

Je to strašlivě sebe-ruinující.

Odstavování plynových elektráren už ohrozilo stabilitu dodávek energie v jižním Německu. Takže už spolková vláda intervenovala a zakázala zakonzervování několika dalších plynových elektráren. To všem ale poslouží jen vyššímu břemenu pro elektrárny za ještě více peněz. A ty náklady se nakonec přenesou na německé spotřebitele, kteří už platí druhé nejvyšší sazby za elektřinu na světě. Není vůbec divu, že 600 000 domácností si je už nemůže dovolit.

Zatím ale jen čtvrtinu německé energie dodávají obnovitelné zdroje. Cílem ale je, že do roku 2050 to bude 90%. Není vůbec divu, že experti si myslí, že ten systém už dávno před tím zkolabuje.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist