Posilování „obnovitelných“ zdrojů elektřiny tzv. chytrými sítěmi je nejen naivní, ale nebezpečné

Uveřejněno dne 30 března 2015 000 16:12

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 19. března a 20. března zúčastnil jednání Evropské rady v Bruselu. Zasedání hlav států a předsedů vlád členských zemí se věnovalo kromě rusko-ukrajinském konfliktu a podpoře ekonomiky především přelomovému projektu tzv energetické unii.

Návrh tohoto projektu představil poprvé 25. února 2015 eurokomisař Šefčovič s líbivým odůvodněním, že  členským státům přinese  propojení a kapacita energetických sítí  vetší  bezpečnost  a spolehlivost  dodávek. Důsledné  dodržování  existujících  pravidel že povede k větší zodpovědnosti  za rozhodnutí v oblasti energetiky na národní i přeshraniční úrovni.

Zní to logicky a rozumně, ale skrývá se v tom i skryté nebezpečí, o němž zástupci Evropské komise mlčí. Unijní agentura ACER dosud pouze koordinuje činnosti  nezávislých národních regulátorů. Další posilování pravomocí této agentury povede ke vzniku nadnárodního regulátora EU, který znemožní dosud uznávané právo národních členských států určit si svůj „energetický mix“, tedy z jakých zdrojů vyrábějí kolik energie, a to vzhledem ke svým odlišným geografickým podmínkám. V takovém případě např. naše republika by musela ukončit debatu o posílení jaderné energetiky a stala by se závislou na nevýhodném dovozu energie z jiných států.

Pan předseda vlády Bohuslav Sobotka přesto „projekt  energetické  unie  pokládá  za  důležitý  krok  směr  k moderní, konkurenceschopné  a  diverzifikované  energetice a zároveň  vítá, že dnes schválené závěry povedou k zajištění energetické bezpečnosti a nezapomínají ani  na ochranu spotřebitele.“  Podpořil také návrh na transparentnost kontraktů dodávek plynu. Kéž by se nemýlil a nemuseli jsme se obávat toho, že představy Evropské komise o dalším posilování „obnovitelných“ zdrojů prostřednictvím tzv. chytrých sítí (smart grids) nejsou jen naivní, ale opravdu nebezpečné.

Evropě totiž chybí základní infrastruktura, která by byla schopna vyrovnávat obrovské výkyvy způsobované větrnou a solární elektřinou. Stačí vzpomenout na dosud existující blokauty díky německým větrníkům. Sítě, které by si jejich přebytkovou energii ‚přehazovaly‘ mezi sebou nebo ji skladovaly, jsou zatím v nedohlednu. Racionální by naopak proto bylo, kdyby konečně EU přestala s nesmyslnými dotacemi pro obnovitelné zdroje elektřiny a uvědomila si, že se nacházíme ve 21. století a nikoliv v době ledové. Že současný průmysl potřebuje levnou a současně kontrolovatelnou elektřinu vyráběnou moderními ověřenými technologiemi a nikoliv se vracet o několik století zpět do romantických  dob větrných mlýnů.

Je proto potěšitelné, že se pan premiér zasadil  ve spolupráci s partnery z Visegrádské skupiny o prosazenívýznamné úpravy počítající s posílením energetické infrastruktury s důrazem na dostupnost cen energií pro domácnosti a průmysl s cílem zabránit energetické chudobě a podpořit konkurenceschopnost evropských firem.  Věřme, že nedovolí další dotace do předražené výroby elektřiny ze solárek a větrníků a tomu, že celá energetická unie nepovede jen ke vzniku nových nadbytečných úřadů, které budou omezovat konkurenceschopnost EU proti modernímu světu kolem ní.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist