Rozhovor s Jiřím Rákosem – expertem na problematiku těžebních limitů

Uveřejněno dne 7 dubna 2015 000 9:17

Přepis rozhovoru s Jiřím Rákosem, nevystudovaným expertem na energetiku a životní prostředí

Jak je možné, že máte v poslední době tak velký prostor v médiích?

Víte sdělovací prostředky mou osobu už poměrně dobře znají. Ví, že když se objeví nějaké téma o prolomení územních limitů těžby tak mi mohou opravdu kdykoliv zavolat. Já připravím glosu, kterou mají média ráda – trefnou, útočnou a výstižnou – a to prodává.

Jaká je Vaše odbornost? Co jste vystudoval?

Odbornost nemám prakticky žádnou a v oboru jsem taky nikdy nepracoval, ale média mě překřtila na experta – ono to taky daleko lépe zní a ve sdělovacích prostředcích už mám, díky své dobrácké povaze, spousty přátel.

Jak vy osobně se díváte na na nedotknutelnost soukromého vlastnictví? Je podle Vás možné vyhánět v 21. století obyvatele ze svých domovů pro zisky určité skupiny osob?

Předně Vám musím říct, že v je to běžné na západ i na východ od našich hranic.  Dám Vám příklad – pod mým domem a zahradou by se objevily obrovské zásoby ropy, které by mi samozřejmě nepatřily. Protože žiju v České republice a ve svém domě jsem zvyklý, tak bych se stěhovat odmítal a nikdo by mě nemohl donutit a spojence bych si našel velmi rychle. Jelikož jsem v podstatě rentiér, tak peníze nepotřebuji a všechny nabídky shodím ze stolu. Nezajímá mě, že by pohonné hmoty pro mé sousedy levnější – já chodím pěšky.

V takovém případě by byl ovšem přijat zákon, který by Vaše vyvlastnění umožnil. A srovnáváte nesrovnatelné – vždyť zisk z uhlí jde jen do kapes určité skupiny lidí.

To je ovšem problém státu, on může daňovou politikou určovat pravidla hry a určovat budoucnost svého vlastního nerostu. Nic takového se tu neděje, ale problém je v nekompetentnosti politiků, ne majitelů těžebních firem.

Co si myslíte o zaměstnanosti v severních Čechách? Vždyť prolomením limitů se problém jen odloží.

V Poslední době se ozývají regionální politici z Lounska, Ústecka atd., kteří se bez uzardění zasazují o neprolomení limitů těžby. Ono je to totiž hezké a líbivé téma pro voliče dle poučky – najdi si téma, o kterém se toho zase tolik neví, pak najdi nějaké jednoduché a líbivé řešení a začni ho hlasitě křičet.

Můžete být trochu konkrétnější?

Rozhodně neplatí, že ze severu utíkají mladí a vzdělaní lidé, protože tu je nelidské životní prostředí. Krušné hory jsou nádherné. Oni tu jen nenajdou adekvátní práci. V době ekonomické krize je o každé místo boj a najít nového investora je obtížné. Takového investora vůbec nezajímá, jestli bude mít výrobní halu 10 km od lomu – on hledá kvalitní dopravní spojení a v tom severní Čechy díky regionálním politikům zaostávají.

Jsme významným vývozcem elektrické energie, proč by se měly limity tedy prolamovat, proč si uhlí nešetříme?

Víte představa, že státní úředník zavítá do jakékoliv uhelné elektrárny a na pár let ji odstaví je nereálná. Stát nemůže tímto způsobem ovlivňovat podnikání, takovým krokem by zvýhodnil ostatní a  okamžitě by bylo zaděláno na arbitráž s jasným výsledkem. Nejde to ani u ČEZu, polostátního podniku, který má akcionáře a jeho cílem musí být také tvorba zisku. Vyvážet elektřinu je podobné jako vyvážet auta, navíc to státu přináší mimojiné výnos z divident.

Proč nedojde jen k přesunu uhlí z elektráren do tepláren, kde je ho dle posledních zpráv nedostatek?

Je potřeba si říct, že teplárny potřebují uhlí s větší výhřevností. Kombinovaná výroba tepla a elektřiny je nepochybně daleko výhodnější. Lepší uhlí máme jen na Armádě (do roku 2022), v Bílině (která bude muset omezit těžbu výhledově) a v Sokolově, který už také s omezením těžby začal. Teplárny na plyn přejít nechtějí a budou se snažit koupit uhlí v zahraničí. Jestliže se jim to nepodaří, tak se rozpadne centrální zásobování teplem v mnoha městech. ČEZ se na tuto situaci již připravuje a zajímá se o malé plynové kotelny pro školy, úřady a průmyslové podniky – zde je vidět, že správný podnikatel je jako šachysta – myslí pár tahů dopředu.

Co řeknete na argument, že uhlí je možné dovážet?

Výpadek Armády již nahrazujeme dovozem sirnaté nekvality ze zahraničí. Dále to znamená, že část pracovních míst přenecháme jinému státu pro pohodlí svých obyvatel. I v tomto případě platí, že nic není zadarmo. Z principu je to špatně, to snad cítí každý.

Co říkáte na delší věk dožití v jiných krajích? Vždyť například Praha má průměrný věk dožití o 4 roky vyšší?

Tak předně prašnost je v Praze vyšší, než v obci Horní Jiřetín, který leží na kraji jámy. Je navíc otázkou kolik té prašnosti způsobuje samotný lom. Přitom obyvatelům Horního Jiřetína byla dle zákona do obecního rozpočtu přidána částka cca 100 000 Kč na hlavu během těžby. Nemůžu se ubránit dojmu, že taková obec si pak může dovolit zpříjemnit život svým obyvatelům a život tam nemusí mít chybu. Navíc spravovat takto vylepšený rozpočet musí být pro starostu zajímavé.

Sever Čech má nejvyšší emise SO2 a  ty je potřeba potlačit – jenže my již nyní dovážíme uhlí s vyšším obsahem síry a své občany vystavujeme zbytečné krutosti a nutíme je běhat po doktorech. A pak slyšela jste někdy o obyvateli Prahy, který by se nechal operovat v nemocnici v Mostě? Chci tím jen říct, že kvalita lékařské péče je v Čechách velmi rozdílná. Navíc ten rozdíl 4 roky je ještě odrazem dob minulých, kdy uhelné zdroje nebyly moderní a do ovzduší vypouštěly nesrovnatelně větší množství škodlivin.

Odpůrci těžby používají naprosto jiné ve všech oblastech které jsme probrali

Víte účelově se dá překroutit cokoliv, jen na to mít žaludek a náturu. Odpůrci těžby mají většinou mnoho společného – umí mediálně vystupovat, mají podobný přístup do médií jako já a jsou své věci naprosto oddáni. Ať si každý udělá názor dle svých možností. Ovšem u odpůrců to funguje tak, že jeden jednu polopravdu vypustí, druhý ji přebere a vlak se rozjede.

Máte nějaký konkrétní příklad polopravd odpůrců?

Například počet pracovních míst v Horním Jiřetíně. Odpůrci tvrdí, že mají spočítáno, že v Horním Jiřetíně je 800 pracovních míst, která by zanikla. Největší firma tam jsou hornící hlubináři, pak firma co zpracovává šrot. Přestěhovat ji do sousední vesnice její konkurenceschopnost samozřejmě neohrozí a když se Vám bude někdo pokusit takový argument namluvit, tam to může znamenat jen dvě věci – buď ten kdo nám to další řekne si myslí, že jsme hloupý, nebo je hloupý ten kdo to říká. Obojí je špatně. Takových argumentů je asi deset – vše poměrně perly.

Děkuji za zajímavý rozhovor.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist