KLIMA: Stříbrné výročí

Uveřejněno dne 9 dubna 2015 000 13:57

Jsme zvyklí na oslavu stříbrné svatby, ale stříbrné klima? Nikoliv klima, odpovídám, ale neobvyklá událost v klimatologii. Stalo se to 29. března 1990.

Bylo to datum, kdy Roy Spencer a John Christy oznámili na tiskové konferenci, že podrobné studie teplot stanovených ze satelitních měření naznačovaly, že se svět neohřívá tak silně, jak někteří odborníci a hlavně novináři předpovídali. Je to tedy také datum oficiálně nevyhlášeného skeptického hnutí v hodnocení současného klimatu. John Spencer tehdy pracoval pro NASA v Marshalově centru (Marshall Space Flight Center). John Christy byl profesorem věd o atmosféře na Alabamské universitě v Huntsville a dnes taky ředitel Centra systémových věd Země (Earth System Science Center). Oba byli vyznamenáni v NASA v roce 1991 za velice významnou vědeckou činnost.

spenc1
 Roy Spencer a John Christy na Alabamské univerzitě v Huntsville.

Roy Spencer vzpomíná: Bylo to brzy po tom, co sem John Christy přišel, aby pracoval na úplně jiném projektu. Byli jsme na schůzi, bylo to myslím v New Hampshiru, a na obědě jsme diskutovali o všem možném a řeč přišla i na náš problém. Copak nemáme satelity? řekl McNider. Bylo to v době, kdy klimatolog Jim Hansen byl u zrodu poplachu z klimatických změn a svědčil v kongresu o Al Gorovi.

Když jsme se vrátili zpátky do Huntsville, začali jsme shánět ta satelitní data.

John Christy řekl moderátorovi diskuse: Zpracovali jsme jen naměřená data. Na Obamovo prohlášení, že republikáni budou muset změnit názor na klimatické změny, Christy řekl: Máme zpracovaná naměřená čísla. Nejsou to ani republikánská, ani demokratická čísla. Jsou to objektivní data ze satelitů. Já a Roy jsme v tomto směru pionýry, provedli jsme to, co do té doby nikdo jiný. Jsme svým tvrzením v menšině, ale podstata problému je, že data naměřená pomocí satelitu jsou v protikladu s daty podle různých klimatických modelů, které značně přehánějí, když uvádějí rychlost oteplování. Souhlasíme s tím, že dochází ke klimatické změně, a souhlasíme také s tím, že určitou roli hrají lidé, ale nesouhlasíme s tím, že je to dominantní role a že oteplování povede ke katastrofě.

spenc2

 Červená čára jsou průměrné hodnoty ze 102 klimatických modelů podle IPCC, modré jsou průměry naměřených teplot ve 4 balonech, zelená jsou data ze 2 satelitů podle Spencera a Christyho. Například od prosince 1978 do března 2011 stoupla teplota atmosféry v průměru o 0,14oC za dekádu podle satelitních záznamů v UAHuntsville. Těmto datum se zkratkou říká také UAH.

Blahopřeji oběma vědcům k jejich 25. výročí. Ten časový rozsah pro rychlost oteplování je již nad hranicí 30 let, což je nejnižší konvenčně přijímaná mez pro klimatické charakteristiky.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist