Chladnoucí Evropa! Data o teplotách a o vegetaci ukazují, že jaro přichází do Střední Evropy později!

Uveřejněno dne 9 dubna 2015 000 14:00

Alarmisté globálního oteplování nám povídali, že zimy budou mírnější, a že jaro bude rok co rok přicházet dříve a dříve.

Např. jen před dvěma lety vědecPotsdamského institutu pro výzkum klimatických dopadů (PIK) Friedrich-Wilhelm Gerstengarbe řekl německé televizi ZDF, že jaro bude přicházet dříve a dříve – a to kvůli globálnímu oteplování.

Bohužel ukazuje se, že tomu tak není. Ve skutečnosti dochází k opaku.

Josef Kowatsch a Stefan Kämpfe v Evropském institutu pro klima a energii (EIKE) píší, že se jaro ve Střední Evropě už skoro 30 let ochlazuje – a ne, že by se oteplovalo – a že přichází později a později.

Kowatsch s Kämpfem, aby určili jarní trendy, tak se podívali na únorové střední teploty v Německu, tedy v zemi, která má ideální středoevropskou polohu. Sníh a chlad na konci února má značný dopad na to, kdy začíná rašit vegetace. Následuje graf zachycující únorové střední teploty v Německu za posledních 28 let.

Obrázek 1: Data od Německé meteorologické služby DWD ukazují, že trend teplot v únoru během posledních 28 let představuje ochlazování více než 0,5°C za desetiletí.

Obrázek 1 neukazuje žádné projevy dřívějších příchodů jara do Střední Evropy. Další graf ukazuje trend německých únorových teplot za posledních 22 let:

Obrázek 2: I únorový trend v Německu za 22 let ukazuje značný pokles teplot. Studené počasí přirozeně působí na zpoždění příchodu jara.

Kowatsch s Kämpfem napsali, že nebýt rozrůstání měst, tak by se ten trend ochlazování ukazoval ještě výrazněji.

„Nebýt nárůstu obyvatelstva, industrializace a urbanizace, tak by dnes v Německu měřené teploty byly o asi 1°C chladnější, protože skoro všechny meteorologické stanice jsou umístěné buď u okraje města, nebo dokonce na městském letišti. Takže jim pomáhá řada oteplujících účinků, kterými se v tomto článku zabývat nebudeme.“

I trend únorových teplot v Německu za posledních 17 let vykazuje značné ochlazení:

Obrázek 3: Trend německých únorových teplot za posledních 17 let.

OK, únor je jen jeden z měsíců, které podstatně určují, jak rychle začne ve Střední Evropě jaro. Kowatsch a Kämpfe rovněž vystavili trend zimních teplot od DJF. Ani tady za posledních 28 let nevidíme žádné oteplování:

Obrázek 4: Trend středních zimních teplot v Německu. Data převzatá od Německé meteorologické služby DWD. Měli bychom to prohlásit za ochlazování a ne oteplování!

A jak často ukazují tyto grafy německá média? Nikdy. Kowatsch a Kämpfe píší, že média mají oteplováním vymyté mozky, a že tato data jasně ukazují, že „jara během posledních 30 let začínají později a později.“

A nejen data o teplotách ukazují, že jara přichází čím dál později, nýbrž i vegetace. Kowatsch a Kämpfe z EIKE poskytli následující graf:

Obrázek 5: Mezi lety 1990 až 2015 začíná pučet divoký angrešt teď už o asi 10 dnů později, protože měsíce vrcholu zimy leden a únor (modře) se ochladily. Zelená křivka ukazuje, kdy začíná divoký angrešt kvést, např. v roce 2013 nezačal kvést dřív než 1. dubna.

I analýza měsíce března v Německu ukazuje trend ochlazování, zjistili Kowatsch s Kämpfem:

Obrázek 6: I březnové střední teploty v Německu za posledních 27 let spadly o více než stupeň Celsia.

Podpořme Reformy.cz zakoupením užitkových předmětů včetně oděvních doplňků s tématickou výzdobou, publikací, vlasteneckých samolepek na poznávací značky aj. na eshop.reformy.cz

Letos byly únor a březen relativně mírné, ale Kowatsch a Kämpfe píší, že je skoro u střední hodnoty posledních 30 let. Rovněž píší, že chování různých živočišných druhů ukazuje, že jaro přichází později.

Shrnují to:

„Teploty zimy a předjaří se od konce 80. let poněkud ochladily, zvláště v únoru. Křivky teplotních trendů jsou negativní. Začátky jara jsou v současnosti tudíž zpožděné a přichází později než v relativně teplých 90. letech.

Celkově je začátek jara 2015 ve střední hodnotě posledních 120 let a odpovídá tvrzením prohlašovaným v biologické literatuře, v literatuře o jaru a v německých písničkách o jaru.

Po téměř 30 letech ochlazování zim to vidíme: V otevřených nezastavěných oblastech Německa, kde dnes už žádné meteorologické stanice nejsou, zůstává v platnosti následující: Jaro se probouzí v březnu.

Jaro se probouzí v březnu stejně jako před 150 lety na konci Malé doby ledové.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist