Babiš pečuje o životní prostředí a vzal si na to od nás pouhou miliardu

Uveřejněno dne 13 dubna 2015 000 9:07

Firmám sdruženým do koncernu Agrofert, který vlastní vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), se loni dařilo nejen v podnikání, ale i v čerpání dotací ze státního rozpočtu. Ve srovnání s rokem 2013 se výše loni vyplacených dotací Agrofertu zvýšila o 128 miliónů na 1,07 miliardy korun.
Přes polovinu dotací firmám z Babišova holdingu vyplatil (54 %) Státní fond životního prostředí (SFŽP) a 29 procent ministerstvo životního prostředí.

Ministrem životního prostředí, kterému podléhá i SFŽP, jeRichard Brabec (ANO), jenž řídil před příchodem na ministerstvo Lovochemii, která je součástí Agrofertu.

Lovochemie např. od SFŽP získala v letech 2013 a 2014 dotaci na „Ekologizaci energetického zdroje v Lovochemii“ ve výši 605 miliónů korun. V roce 2014 od SFŽP získala Babišova firma Syntesia dotaci 182,5 miliónu na ekologizaci teplárny Zelená louka. Chemička Deza z Valašského Meziříčí, patřící pod křídla Agrofertu, zase dostala minulý rok od fondu dotaci 73 miliónů korun na „Denitrifikaci, odsíření a odprášení spalin“.

Data vycházejí z portálu Babišova resortu financí IS CEDR III, který spravuje centrální evidenci dotací z rozpočtu. Meziroční srovnání si nechala udělat svým analytickým oddělením TOP 09, která informace poskytla Právu.

Racionální vysvětlení

Brabec Právu řekl, že čísla určitě nelze vykládat tak, že přihrál Agrofertu více dotací.

„Jde to racionálně vysvětlit,“ řekl Právu a dále odkázal na tiskový odbor ministerstva. Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková Právu řekla, že projekty, které byly vyplaceny loni a předloni, byly schváleny ještě v době, kdy Brabec nebyl ministrem, a za jeho vládnutí naopak počet projektů Agrofertu klesl.

„Ze statistik, které jsme si nechali zpracovat Státním fondem životního prostředí, vyplývá, že v roce 2014, po jmenování Richarda Brabce ministrem životního prostředí, bylo co do počtu i finančního objemu schváleno řádově méně projektů s vazbou na Agrofert než v roce 2013 před jeho jmenováním,“ sdělila Právu Roubíčková.

Dodala, že ministr by ani nedokázal nějaké projekty na výplatní listinu protlačit, aniž by je doporučil 31členný řídící výbor SFŽP.

„Pan ministr schvaluje projednané žádosti na základě doporučení řídícího výboru, v žádném případě tato doporučení nijak neovlivňuje – a ani ovlivňovat nemůže,“ podotkla.

Babišově Agrofertu se první rok, kdy se ANO společně s ČSSD a KDU-ČSL ujalo vlády, mimořádně dařilo. Celá skupina meziročně zvýšila nekonsolidované tržby o tři miliardy na 239 miliard korun. Hrubý nekonsolidovaný zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend stoupl o 19 procent na 6,8 miliardy korun.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist