Indie: Před tlakem Západu kvůli emisím CO2 se neskloníme

Uveřejněno dne 15 dubna 2015 000 16:06

Indický ministerský předseda Narendra Modi naznačil, že se nepodvolí Západnímu tlaku na snížení emisí CO2.

V dlouhé předmluvě k mezinárodní klimatické konferenci (‚COP21‘) letos v Paříži Modi pronesl komentáře, které určitě mezi klimatickými kampanisty vyvolají konsternované ohromení. A opravdu už od jeho nástupu loni v květnu projevoval Guardian obavy, že by to snad mohl být (ouha!) klimatický skeptik.

Jelikož jde o třetího největšího emitora CO2 po první Číně a druhých US, tak klimatičtí vyjednavači prahnout po tom, aby při pařížských vyjednáváních od Indie získali nějaké smysluplné dohody o jeho redukci. Ovšem Modiho vládnoucí strana Bharatiya Janata (BJP) prosazuje agendu rozvoje, která vůbec nenese Západní rukopis. BJP ve snaze uspokojit domácí poptávku rozjela národní průmysl těžby uhlí. Rovněž se obrátila proti skupinám ekologistů, jako je Greenpeace, když zrovna tuhle považuje za z podstaty nepřátelskou k hospodářským úspěchům Indie.

Modi učinil pár smířlivých poznámek o přechodu na „čistší“ zdroje energie zaměřených na lobby nepřátel CO2. Avšak podle projekce US Úřadu energetických informací (EIA) bude poptávka po energii v Indii nadále růst o 2,8% ročně a většinu z ní pokryje nárůst produkce fosilních paliv.

Možná, že se Indie rozhodne postupovat čínskou metodou, jak hodit tuto otázku za hlavu, když bude vznášet sliby omezení ‚uhlíkové náročnosti‘ místo omezení celkového CO2. To znamená snižování emisí na hlavu místo, aby se drželi celkového limitu emisí. Čína ovšem ani v tom nedodržela své vlastní závazky, ale v dané době to stačilo, aby zavřela pusu klimatickým vyjednavačům.

Nakonec však Modiho postoj zdůrazňuje pokračující pokrytectví Západních vlád, které se dožadují takovýchto omezení bez ohledu na aspirace Indie a Číny dosáhnout pro své občany stejné životní úrovně jako na Západě.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist