Připravte se, politici nám zase zdraží teplo a elektřinu

Uveřejněno dne 21 dubna 2015 000 8:52

Neznám nikoho, kdo by rád platil složenky. Zdeněk Svěrák jim ve filmu Kolja dokonce říkal krávy zelený. Všichni sice chápeme, že zadarmo si nerozsvítíme, ani se neohřejeme, ale proč dělají politici pořád všechno proto, aby to bylo dražší a dražší?
Teď se například chystá zdražení elektřiny a tepla. Na serveru iuhli.cz jsem si přečetl, že první dáma českého jádra Dana Drábová někde prohlásila, abychom si zvykli na to, že doba levné energie končí. Ale já si nehodlám zvykat na to, že budu platit víc, aby si pár miliardářů mohlo koupit větší jachtu a skupinka politiků si přilepšila k platům.

Výroba a distribuce energie vždycky něco stojí. O tom, kolik to bude, ale do značné míry rozhodují politici. Tedy ti, od kterých neustále, a nejvíc před volbami, slyšíme sliby, jak nám zajistí lepší budoucnost. Realita potom bohužel bývá mnohem pochmurnější. Nehezkým příkladem je debata o energetické koncepci, se kterou úzce souvisejí i ceny, jaké budeme muset za elektřinu a teplo platit. Zase nám totiž hrozí, že budeme muset platit víc.

Zdrojů, ze kterých lze elektřinu a teplo vyrobit je několik a dělí se do různých kategorií. Všichni známe uhlí, jádro, ropu, tekoucí vodu, vítr, slunce, ale objevují se i další, jako třeba břidlicový plyn. Každý zdroj má svoje charakteristiky, pozitiva i negativa. Státy si potom prostřednictvím politiků rozhodují, jak se namíchají a vytvoří tzv. energetický mix. Tím se dostáváme k jádru pudla, tedy k tomu, proč se bude zase zdražovat.

V současné době u nás zmíněný mix tvoří převážně uhlí a jádro, částečně potom obnovitelné zdroje, tedy slunce, vítr a voda. Nyní se ale politici nejspíš chystají naše vlastní uhlí odříznout resp. nepovolit jeho další těžbu za tzv. limity. Nahradit ho chtějí jádrem, kvůli čemuž se budou muset postavit další reaktory a zvýšit se má i podíl obnovitelných zdrojů.  Ještě mnoho let se neobejdeme ani bez zmíněného uhlí, ale místo našeho budeme zřejmě vozit německé. Naše peněženky rozhodně zapláčou.

Výstavba nových reaktorů bude stát strašně moc peněz. Kolik to přesně bude, nejspíš zatím nikdo neví, ale je jasné, že to budou stovky a stovky miliard korun. Ty bude muset někdo zaplatit. Stejné to je s obnovitelnými zdroji. Třeba za nádherné solární elektrárny, jsme už zaplatili podle přiznání ministerstva průmyslu jen na státní podpoře 162 miliard korun a do roku 2030 to podle Nejvyššího kontrolního úřadu bude celý BILION. To v překladu znamená tisíc miliard. Pokud si to stále neumíte představit, tak to z nadsázkou znamená Fabii pro každou rodinu. Mohli jste ji mít, ale nemáte. Místo toho máte na polích a loukách fotovoltaické panely. Teď se nejspíš můžeme těšit i na nové lesy, ve kterých ale budou místo stromů stát větrníky. Kapitola sama pro sebe je potom podivný plán na dovoz německého uhlí. Ten spřádá skupinka miliardářů, mezi něž patří i toho času ministr financí Babiš. Kombinací politických a obchodních kroků se zvýší cena českého uhlí a sníží či zcela zablokuje jeho dostupnost. Mezitím vykukové koupili a ještě koupí doly v Německu a tradá s vytěženým uhlím do českých elektráren a tepláren. Že je německé uhlí mnohem méně ekologické? Pššššt, o tom se nesmí mluvit.

Až, nebo ještě lépe ještě než, budete milí spoluobčané naštvaní, že na vás na složenkách svítí vyšší cifry, tak si vzpomeňte, že jste taky voliči. A máte tak možnost aspoň částečně ceny energií ovlivnit. Stačí se podívat, kdo že to za zmíněné kroky nejvíc kope. Nebudu jmenovat, je jich samozřejmě víc, ale v první řadě se podívejte na stránky ministerstva financí a životního prostředí a hledejte jména příslušných ministrů. Ano, bude líp, bohužel ne nám všem, kteří platíme složenky.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist