Německé odbory protestují proti plánům redukce CO2

Uveřejněno dne 23 dubna 2015 000 8:26

Mocné německé odborové svazy dlouho bývaly hlavní oporou sociálně demokratické strany v této zemi SPD.

aufruf-demo-berlinAle teď plány na redukci CO2 koncipované německým ministerstvem hospodářství vedeným šéfem SPD Sigmarem Gabrielem zvedly pracovníky těžebního, chemického a energetického průmyslu země do zbraně.

Odborový svaz IG BCE zastupující různé německé energetické zaměstnance apeluje na své členy, aby 25. dubna 2015 v Berlíně demonstrovali.

Tyto plánované protesty přivádí německou vládu do čím dál ošemetnější pozice, jelikož ta se pokouší uspokojovat jak mocné ekologistické skupiny, tak vlivné průmyslové odbory v zemi.

100 000 pracovních míst je v ohrožení „zatměním“

Uhelné elektrárny zemi zajišťují zemi z 45% její poptávku po elektřině. Německý on-line deník Die Welt hlásil, že ministerstvo hospodářství zpracovalo dokument konceptu volající po zastropení emisí starších uhelných elektráren a uvalení těžkých poplatků na vyšší emise.

125 let starý odborový svaz IG BCE tvrdí, že tento plán ohrožuje 100 000 pracovních míst v regionech, které už i tak strádají. „Hrozí, že to nakonec přivodí sociální zatmění celých regionů,“ varuje IG BCE. Rovněž omezování energie z uhlí „ohrozí dostupnost a finanční dosažitelnost spolehlivé energie.“

IG BCE na 25. dubna oznámily ohromné demonstrace v Berlíně před kanceláří kancléřky Angely Merkel s motem: „Už je toho dost, jsme proti!“

„Nerealistická“ čísla

Die Welt píše, že IG BCE si nechal koncept tohoto plánu přezkoumat investiční bankouLazard. Lazard zjistila, že se to zakládá na „nerealistické výši cen energie“ do roku 2020. Vládní projekce cen do roku 2020 by byly ve skutečnosti daleko nižší, což by znamenalo, že tento plán by vedl k tomu, že 85% až 95% uhelných elektráren by bylo neziskových. Strop by znamenal doslova konec elektráren spalujících lignit v Německu.

Komentátor IG BCE Toham Rohde píše, že on se demonstrace určitě zúčastní, a komentuje:

„Až příliš dlouho jsme našim politikům věřili, že ty dostupné dodávky energie a dobrá pracovní místa jsou na dobrou věc. Ale bohové ochrany klimatu nás kamsi poslepu hnali a k radosti dalších zemí EU aj. průmyslových zemí obětovali záruky naší prosperity a tvorby hodnot na oltář redukce CO2.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist