Praha patří Pražanům? Omyl! Jen cyklistům!

Uveřejněno dne 30 dubna 2015 000 8:52

Opakovaný spor s organizátory výstavy Lodě na vodě vede v posledních dnech náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický. Kolem akce jsou podle něj velké kontroverze.
Politikovi nejdříve vadily zátarasy na Rašínově nábřeží, nově se pozastavuje i nad cenou pronájmu, která je pouhých 24 haléřů za metr čtvereční na den.

Stropnický proti akci, která se letos koná už posedmé, poprvé vystoupil v pondělí. Tehdy kritizoval zábor náplavky na Rašínově nábřeží. Vadilo mu, že je náplavka uzavřena pro pěší i cyklisty už několik dní před samotným pořádáním akce (23. až 26. dubna), což odporuje všem dohodám. Na uzavření náplavky si stěžovali občané a omlouvala se za něj i TOP 09, která na Praze 2 sedí v radě. Politici na magistrátu prý ignorovali požadavky městské části a dali organizátorům širší oprávnění než samotná Praha 2.

„Ten zábor má být jen na dobu nezbytně nutnou. Pod tím si představuji třeba hodinové uzavření kvůli bezpečnosti. Ne že se komplet uzavře veřejné prostranství už několik dní před akcí. To byl samozřejmě problém, který se musel urychleně řešit,“ že přesvědčený Stropnický, že svým vystoupením proti výstavě nijak nepřeháněl.

Ředitel výstavy Vladimír Toman ale odmítá, že by šlo o dlouhodobý zábor. Pořadatelé prý náplavku uzavírali právě jen na nezbytně nutnou dobu a vždy jen kvůli bezpečnosti. Do budoucna si dokonce dokáže představit delší uzavření. „Uvítali bychom například úplnou uzavřenost den a noc před výstavou. Nejen kvůli bezpečnosti, ale i ochraně majetku. Abychom vše mohli v klidu připravit,“ avizuje.

Nájem je směšný, tvrdí náměstek

Stropnický měl ale i další výtky. Ve středu jeho asistent Vít Masare přišel s tím, že má výstava náplavku pronajatou na deset dní za pouhých 24 haléřů za metr čtvereční na den, což ani zdaleka neodpovídá běžnému pronájmu. Smlouvu měl magistrátní odbor správy majetku uzavřít koncem minulého roku.

„Toto je komerční akce a má mít také komerční ceny. Tohle je směšné. Město za tu akci, kolem které byly velké kontroverze, nic nedostane a má z toho jen ostudu,“ řekl k tomu Stropnický deníku ECHO24.cz. Podle něj město nutně potřebuje nejen správce nábřeží, ale i speciální komisi, která by mimo jiné posuzovala všechny plánované akce.

Toman ale odmítá, že by si pořadatelé mohli dovolit platit výrazně dražší nájemné. Argumentuje tím, že výstava je po celou dobu zdarma a přitom na ní musí být zajištěná spousta věcí: „Je otázka, nakolik je akce komerční. Je tu hodně stánků, za které nám nikdo nic neplatí. Třeba policie či sportovní oddíly. My ale platíme ochranku, stany a spoustu dalšího. Režie se pohybuje v milionech korun. Kdyby to bylo výrazně dražší, tak tady třeba nic takového nebudeme moci dělat.“ Sám ale připouští, že výstavu každoročně navštíví tisíce lidí.

„Výstavnictví mám na starost a z tohoto pohledu tu akci podporuji. Je úspěšná, přivádí nám nejen zahraniční, ale i české turisty z celé země. Jsem rád, že se taková akce v Praze koná. Samozřejmě všichni musí dělat kompromisy a chovat se k sobě slušně. Je potřeba nemít extremistické názory,“ říká radní Wolf.

Vášně na obou stranách se snaží zklidnit Stropnického kolega a lidovecký radní pro kulturu Jan Wolf. Ten nad akcí převzal záštitu a ve čtvrtek ji otevíral. V tu dobu už podle něj byly všechny zábrany odstraněny a veřejnost neměla s pohybem po náplavce žádný problém.

„Výstavnictví mám na starost a z tohoto pohledu tu akci podporuji. Je úspěšná, přivádí nám nejen zahraniční, ale i české turisty z celé země. Jsem rád, že se taková akce v Praze koná. Samozřejmě všichni musí dělat kompromisy a chovat se k sobě slušně. Je potřeba nemít extremistické názory,“ říká radní.

A na rozdíl od Stropnického si nemyslí, že by se o konání výstavy Lodě na vodě i v příštích letech měla vést nějaká zásadnější debata.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist