Smutná zpráva pro Agrofert, EU snížila podíl řepkových biopaliv

Uveřejněno dne 30 dubna 2015 000 8:57

V diskusi europoslanec Petr Mach ostře vystoupil proti Babišovi v Evropském parlamentu.
 A dále podal pozměňovací návrh, aby se povinný podíl biosložek první generace v benzinu snížil na 6 % (nižší podíl bohužel nelze vzhledem k jednacímu řádu EP navrhnout).
„Podávám pozměňovací návrh k biopalivům, který by vzal Andreji Babišovi část zisků, které má na úkor občanů. Biopaliva jen zdražila potraviny na celém světě a vytvořila mocné oligarchy. Babiš si nejprve koupil politiky, aby mu zákonem zajistili odbyt pro řepkový olej. Pak si koupil televizní a rozhlasovou stanici a největší deník. Nakonec si koupil voliče a stal se místopředsedou vlády, která nyní navrhuje další zvýhodnění pro biopaliva. Proto dnes žádám europoslance, aby tento pozměňovací návrh podpořili!“ řekl v diskusi mimo jiné Petr Mach, europoslanec (strana Evropa svobody a přímé demokracie – EFDD) a předseda Strany Svobodných.
Pro jeho návrh (na snížení podílu řepkových biopaliv na 6 %) nakonec hlasovalo 134 poslanců, proti bylo 536.

„To jsem ani nečekal! I tak je snížení podílu biopaliv pěstovaných na polích z 10 na 7 procent pro Agrofert smutná zpráva,“ komentoval hlasování Petr Mach.

Konečná: Podpora biopaliv byl velký průšvih

„Dnes již víme, že podpora biopaliv první generace byl mimořádně velký průšvih, že se EU šeredně zmýlila a při konstrukci původní směrnice přehlédla několik zásadních faktorů, což se nemalou měrou promítlo do dalšího poškození krajiny a životního prostředí EU, snížení potravinové soběstačnosti a růstu cen potravin,“ řekla Kateřina Konečná, europoslankyně za KSČM (Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice – GUE-NGL) .

„Projednávání návrhu po celou dobu doprovázel nikdy neutichající tlak lobbistů z celé EU, které více než životní prostředí zajímalo zrovna to, která surovina či palivo budou jak podporovány a kam se budou započítávat. Podvolili jsme se tlaku Rady a členských států a rezignovali na vše podstatné, co měla nová úprava reprezentovat. Nedokázali jsme dostatečně opustit již dávno překonaný a nedokonalý koncept biopaliv první generace. Výsledný text je pak v podstatě jen mírně vylepšenou verzí původního návrhu z roku 2009,“ uvedla k výsledku Konečná.

Poc a Tošenovský: Výsledek není ideální

„Výsledek, ke kterému jsme se dopracovali, je podle mého názoru špatně. Protože strop je stanoven zbytečně vysoko. Parlament chtěl něco jiného, chtěli jsme prostě ustoupit z toho, když víme, že se stala chyba. Chtěli jsme podporovat závazným cílem biopaliva druhé a třetí generace. Tedy biopaliva, která především nekonkurují potravním plodinám,“ uvedl Pavel Poc europoslanec za ČSSD (Strana evropských sociálních demokratů – PES)

„Vidíme realitu v mé vlastní zemi, kde se biopaliva stala zajímavým byznysem navázaným na veřejné dotace. A alarmující je, že u nás dokonce dochází ke střetu zájmů. Vlastník dominantního výrobce paliv je současně členem vlády, která o systému dotací rozhoduje,“ uvedl Evžen Tošenovský europslanec za ODS (Evropská lidová strana – EPP).

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist