Dopravní zklidňování Roudnice style

Uveřejněno dne 20 května 2015 000 13:57

Přináším Vám krátký report z dopravně uklidněné Roudnice nad Labem.
 Jmenovitě z Aleje 17. listopadu, což je jedna z hlavních tranzitních komunikací, vedoucí cca. 1,25 km rovně napříč městem, spojující centrum a sídliště, sloužící jako příjezdová cesta k místním supermarketům a mimo jiné i jako hlavní příjezdová cesta k nemocnici a stanici dobrovolných hasičů.

Vedení města v čele se starostou Urbanem se rozhodlo tuto hlavní dopravní tepnu uklidnit jejím zúžením a vybudováním nesmyslných kruhových objezdů a zpomalovacích ostrůvků. Pro lepší představu přikládám fotografie extrahované z Google Street View pořízené před zklidněním v porovnání s aktuálním stavem.


Zde je vidět kruhový objezd na křižovatce s jednosměrnou Sokolskou ulicí, ve které je zcela minimální provoz. Přesto byl potřeba kruhový objezd, aby i auta jedoucí rovně musela zpomalit. Za kruhovým objezdem je vidět příjezd k Nemocnici. Sanitka nemá co pospíchat, její řidič i pacient pojedou v klidu krokem, a to jen za předpokladu, že v ulici nepotkají autobus v zastávce. Kombinace vysokých obrubníků, které jsou o ulomení kola a častých kolon způsobí, že řidiči nemají sanitce kam uhnout. Vzhledem k zúžení je problém objet i cyklistu, pokud je provoz v protisměru. Často se tak celá ulice táhne tempem cyklisty.
 

Za příjezdem k nemocnici si můžete všimnout zpomalovacího ostrůvku, který opravdu slouží čistě ke zpomalení, neboť přechod pro chodce není namalován přes něj ale pár metrů před ním. Hned za zpomalovacím ostrůvkem se nachází zbrojnice dobrovolných hasičů. Hasičská Tatra sice může přejet instalované vyvýšené kruháče rovně, ale pokud je cesta ucpaná, auta na obou stranách nemají kam uhnout a majitel hořícího domu může zatím hasit kýblem.

Cesta dále pokračuje směrem k obchodním domům Kaufland a Tesco. Před Tescem byl opět vybudován kruhový objezd:

 
Vybudování půlmetrového schodu způsobilo, že teď majitel nemůže používat vjezd na svůj pozemek. Asi mu to nevadí.

Systém jednosměrek je též unikátní. Například jednosměrka v ulici na Rvačově byla obrácena, takže vjezd je nyní ze jen směru z náměstí, místo od Labe jako dřív. V kombinaci s další jednosměrkou v horní části náměstí to zaručuje, že pro vjezd do ulice je nyní zapotřebí objet celé náměstí. Vjezd je na fotografii vlevo za jednosměrkou, hned za přechodem pro chodce. Pěšky 40 metrů. Autem 800 metrů přes historické centrum.

Výsledky celé akce jsou zřejmé. Při dopravní špičce jsou zácpy až na příjezdový most přes Labe. I mimo špičku trvá cesta napříč městem dvojnásobek času.

Úpravy byly dokončeny těsně před komunálními volbami. Ovčané města jimi byli tak nadšení, že pan Urban opět vyhrál volby a dál pokračuje ve funkci starosty. Řešení vzniklých dopravních komplikací nabízel lídr hnutí ANO, původním povoláním učitel tělocviku na místní škole, který před volbami prohlašoval, že prostě postaví okruh kolem města:

Již před volbami však bylo jasné, že obchvat města jentak nebude, protože na části pozemku, kudy má vést okruh, běží restituční řízení s místní farností, které i přes veškerou vstřícnost všech zúčastněných potrvá ještě několik let. Kromě toho časopis Týden a Severočeský deníkpřinesly informaci, že člen krajské komise pro dopravu za ČSSD, pan Čurda, koupil kus pole uprostřed ničeho, a že tam má vést okruh je opravdu jen shoda náhod. Intelektuální kvality učitele tělocvicku lze ověřit v místní televizi z jeho předvolební debaty proti lídrovi Strany svobodných občanů na tomto youtube kanálu. Hnutí ANO nakonec skončilo těsně na druhém místě.

Co říci závěrem? Co si občané zvolili, to na radnici mají a přeji jim příjemný život v našem dopravně klidném městě.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist