Naše řepková koalice se předvedla

Uveřejněno dne 20 května 2015 000 13:59

Poslanci neschválili ukončení daňové podpory biopaliv k letošnímu 30. červnu. Pro návrh poslance ANO Karla Raise, který se přímo dotýká podnikání ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, nehlasovala vládní koalice. Exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 označil hlasování o novele zákona o spotřebních daních za skandální.

„Lhali jste do očí veřejnosti, vy si myslíte, že vám může projít úplně všechno? Jste banda lhářů a korupčníků, to není urážka, to je konstatování, jak jste se chovali v otázce biopaliv,“ vystoupil Kalousek velmi emotivně po hlasování.

Sám stáhl svůj návrh, věcně totožný s Raisovým, aby ho vládní koalice „neodstřelila“ s tím, že nebude hlasovat pro návrh opozičního poslance.

Když se pak hlasovalo o návrhu poslance ANO, ministr financí Babiš, vlastník Agrofertu, k jehož byznysu patří i biopaliva, řekl, že má k návrhu na ukončení daňové podpory biopaliv neutrální postoj. Sám Babiš, který prostřednictvím Agrofertu vlastní i mediální dům Mafra, pod nějž patří i iDNES.cz, se pak při hlasování s dopadem na jeho byznys zdržel.

„Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ řekl Babiš před dvěma týdny Hospodářským novinám.

Většina Sněmovny se ovšem přiklonila k tomu, že daňovou podporu biopaliv zachová. Pro její ukončení byli hlavně poslanci TOP 09 a ODS. Z vládní koalice dva sociální demokraté, tři poslanci ANO a jeden lidovec (jak hlasovali jednotliví poslanci, najdete zde).

V novele zákona o spotřebních daních naproti tomu poslanci schválili zdanění surového tabáku spotřební daní a také možnost nižších kaucí pro distributory pohonných hmot. Zákon nyní zamíří do Senátu.

Nehlasujte o mém návrhu, žádal kolegy poslance Kalousek

Debata o daňové podpoře biopaliv působila místy až bizarně, to když se řešilo, zda se bude hlasovat o návrhu Kalouska, či Raise. Šéf rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD trval na tom, že se musí hlasovat o Kalouskově návrhu. Kdyby neprošel, byl by už návrh poslance ANO nehlasovatelný.

Kalousek se hlasování o svém návrhu chtěl za každou cenu vzdát, aby koalice musela hlasovat o návrhu vlastního poslance a ukázat tak, co opravdu chce. Nakonec svůj návrh stáhl, ale návrh vládního poslance pak neprošel.

Exministr financí z TOP 09 poté před novináři opakoval, že ministr Babiš ovládá asi 60 procent trhu s biopalivy, takže z devítimiliardové daňové podpory od státu podle něj vytěží více než pět miliard. Babiš se s Kalouskem o toto číslo dlouhodobě pře a odmítá ho.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist