Potečou miliardy z našich kapes Babišovi dál?

Uveřejněno dne 21 května 2015 000 16:00

Tři opoziční strany – TOP 09, ODS a Úsvit – se rozhodly vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Bohuslava Sobotky, oznámil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Důvodem je hlasování vládní koalice pro zachování daňové úlevy pro biopaliva, což je byznys šéfa ANO, ministra financí Andreje Babiše.

„Uvidíme, jestli si sociální demokraté, lidovci a možná i někteří poslanci ANO uvědomí svou odpovědnost,“ řekl Schwarzenberg.
Jde podle něj o pět miliard korun, které si Babiš, šéf ANO a majitel Agrofertu přihrál tím, že daňová úleva zůstala zachována. „Je to rakovina, která prorůstá stát,“ prohlásil předseda TOP 09. Poslanci o zachování daňové výhody rozhodli ve středu.
„Pohár trpělivosti přetekl. Je to společné rozhodnutí, ke kterému jsme dospěli pod dojmem toho, co se odehrálo ve Sněmovně,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. A že se přidá k hlasování o nedůvěře koaličnímu kabinetu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, potvdil i předseda klubu Úsvitu Marek Černoch.
Není ještě jasné, kdy přesně mimořádná schůze, pro jejíž vyvolání mají tyto tři strany 50 hlasů, proběhne. Pokud zůstane koalice soudržná, bude hlasování jen gestem vyjadřujícím nesouhlas s politikou vlády, ale bez šance na úspěch. Pro svržení vlády je třeba 101 hlasů, které opoziční strany, ani kdyby se k nim přidali komunisté, nemají.

Sobotka i Babiš: Nepochybuji, že umí počítat do 101

Premiér Sobotka se záměru opozice v podstatě vysmál. „Nepochybuji o tom, že pan Kalousek i pan Fiala umí počítat do 101 a ví, že na vyjádření nedůvěry vládě v žádném případě hlasy nemají. Bude to tedy jen plané gesto. Na debatu ve Sněmovně se ale těším. Pokud jde o biopaliva, opozice pokrytecky kritizuje pravidla, která sama zaváděla a podporovala. Naopak, naše návrhy omezují i v této oblasti prostor pro podvody a daňové úniky,“ řekl Sobotka.
„Opozice určitě umí počítat do 101. Já si myslím, že je to jen další příležitost, aby pan Kalousek a opozice nás zdržovala od práce,“ uvedl Babiš. Prohlásil, že Kalousek byl už ve středu v poledne, kdy se hlasovalo o zrušení daňové podpory pro biopaliva, opilý. „Biopaliva jsem si nevymyslel já, vymyslela si je Evropská unie,“ reagoval na avizované hlasování o nedůvěře vládě předseda ANO, ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš, který je také prostřednictvím Agrofertu vlastníkem mediálního domu Mafra. Do něj patří i iDNES.cz a deníky MF DNES a Lidové noviny.
„Do 101 umím počítat, takže mohu pana premiéra uklidnit. Co dělá tato vláda, považujeme za tak vážné, že tomu nemůžeme jen tak přihlížet,“ opáčil šéf ODS Fiala.
Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura připomněl, že když byl Sobotka v opozici, udělala jeho ČSSD totéž celkem pětkrát, zatímco pravicová opozice k hlasování o nedůvěře vládě přistupuje poprvé.
Premiérovi se podle Schwarzenberga podařilo sladit politiku vlády se zájmy Agrofertu. „Tady už neexistuje střet, tady je perfektní soulad,“ řekl předseda TOP 09 Schwarzenberg. „Umíme počítat, ale nemůžeme jen tak nečinně přihlížet,“ uvedl šéf poslanců Úsvitu Černoch.
„S největší pravděpodobností odejdeme ze sálu, protože si nemyslíme, že vláda TOP 09, ODS a pučistů v Úsvitu je lepší alternativou než stávající vláda,“ řekl poslanec Tomio Okamura, který společně s Radimem Fialou odešel po vzpouře poslanců Úsvitu ze strany a založil si novou.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist