Babišova řepka nám ničí a komplikuje život

Uveřejněno dne 25 května 2015 000 15:00

Už poněkolikáté za pár uplynulých měsíců nám poslanci ve Sněmovně předvedli pimprlové divadlo na téma „ Babišova řepka.“

Bouřlivé debaty, zvraty v názorech a hlasování koaličních poslaneckých klubů, které jakoby zázrakem přes noc procitly a změnily názor. Zpravidla po zasedání koaliční rady a vždy ve prospěch Andreje Babiše – podnikatele. Píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Michal Kraus.
Pokaždé je doprovázeno hlasitým a vpravdě i oprávněným rykem opozice, která burcuje národ, aby se probral, neboť Andrej Babiš – ministr předkládá opakovaně novely zákona o spotřební dani, které Andreji Babišovi – velkopodnikateli přinášejí nárůst již tak miliardových příjmů.

Pravdou je, že Andrej Babiš – ministr přestal zatloukat nezatlučitelné, tedy že je ve flagrantním střetu zájmů, jen však změnil taktiku. Přiznává sice, že ve střetu zájmů je, ale tvrdí, že o tom jeho voliči věděli, a když ho i přesto zvolili, tak jim to nevadí. A přidá teatrální gesta s neutrálním stanoviskem předkladatele a zdržením se hlasování.

I tak však zásadním způsobem porušuje ustanovení zákona o střetu zájmů, který mu ukládá před každým takovým hlasováním vystoupit před poslanci a na mikrofon oznámit, že je ve střetu zájmů.

Ale jsme v Čechách, a tak stejně, jako s nadšením poslanci v době ministrování ministra – ekologa Martina Bursíka schvalovali masové budování solárních elektráren, které sice hyzdí krajinu a zdražily občanům této země zásadním způsobem cenu elektrické energie, zato však si pár vyvolených slušně namastilo kapsu, dnes poslanci prodlužují lhůty pro zvýhodněné pěstování řepky olejky či pro tzv. zelenou naftu.

Inu, jak řekl Andrej Babiš – politik na sjezdu Hnutí ANO: „ Co je dobré pro Agrofert, to je dobré i pro zemědělce.“ A je docela pravděpodobné, že zemědělci – řepkopěstitelé s tím i budou souhlasit.

Nevím, kdo měl v posledních týdnech možnost se proletět nad českou krajinou. Já ano. A musím konstatovat, že shora je Česká republika jeden velký žlutý flek. Možná by to stálo i za úvahu o změnách národních barev, protože Brazilci by nám jistě záviděli.

Měl jsem ale také možnost proletět a hlavně projet autem polovinu Evropy, zejména na jih a na východ od nás. Nevím, jestli tam řepkopěstění není tak výhodné, nebo jenom neztratili rozum, ale žádné žluté lány od nevidím do nevidím jsem neviděl.

Navíc máme v rodině několik pylových alergiků a astmatiků. Všichni zažíváme hotová muka – bolest na prsou, škrábání v krku, oteklý nos, pálící a slzící oči, třeštící hlava z agresivní a intenzivní řepkovůně, před kterou není úniku. A nekonečné nánosy žlutého řepkopylu se vytrvale snášejí stejně jako radioaktivní prach z Černobylu.

Zatímco řepkopěstitelé si z rozhodnutí Poslanecké sněmovny mastí kapsy v čele s Andrejem Babišem- velkopodnikatelem, my řadoví občané máme zaneřáděné domy, zahrady a vše, co není pod střechou. Máme vícenáklady na čisticí prostředky, antihistaminika, automyčku, čištění filtrů v autě a dny pracovního volna netrávíme na zahradě, ale uvnitř v domě, coby protiřepkovém krytu.

Pokud budou parlamentní prořepkové orgie dále pokračovat a řepkové polní běsnění dále prodlužovat, mohu jen stěží očekávat, že mně a mé rodině bude líp, jak nám slibuje Hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem – lídrem strany.

A babišovsko- machiavelistické rčení: „ Co je dobré pro Agrofert, je dobré i pro občany této země“ už bych považoval skoro za zcela nemístnou provokaci. Vždyť bytnění zisků Agrofertu jde jednoznačně na úkor mé peněženky a výdajů celé mé rodiny, na úkor zhoršení kvality mého života a celé mé rodiny, na úkor zhoršení našeho zdraví.

Pane Babiši – podnikateli, Váš byznys nám ničí a komplikuje život. Pane Babiši – ministře, s Vaší prací a politikou nesouhlasíme. Je špatná, falešná, neupřímná a škodlivá, dodává Michal Kraus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist