Nevážený pane, přestaňte nás už konečně krmit těmi báchorkami. Urážíte naši inteligenci

Uveřejněno dne 28 května 2015 000 15:34

Tak nám vláda přežila sněmovní pokus o „atentát“ a opět jsme se mohli pokochat šťavnatou diskusí. V centru nestál nikdo jiný než „řepkový král“ Babiš.
Ale on za nic nemůže, on přece jen vyrábí ta biopaliva…

Netvrdím, že biopaliva jsou Babišova vina, „zásluhy“ za jejich povinnou podporu si samozřejmě připisuje šílená energetická politika Bruselu. Naše vlády pak poslušně implementovaly evropské direktivy a výsledkem bylo nové perspektivní podnikání, sladce vonící po řepce. Bez unijní posedlostí bojem proti globálnímu oteplování by samozřejmě žádný výnosný byznys s biopalivy nebyl.

Ovšem jeho obhajoba, že on žádné dotace nedostává, by obstála leda jako ukolébavka pro malé děti. Problém není v samotných dotacích, ale v tom, že daňové zvýhodnění biopaliv mu zajišťuje odbyt pro jeho produkci. Díky úlevě na spotřební dani jsou levnější než obyčejná paliva, což mu poskytuje konkurenční výhodu. Kupodivu toto pokřivování trhu Babiše jako pravicového člověka nijak zvlášť nepopouzí. Když vláda rozdává nějaké výhodičky, tak by přece byl cvok, kdyby z toho nevyždímal i poslední korunu.

Jenže daňové zvýhodnění mělo skončit letos v červnu. To by se nám ten ekobyznys poněkud zadrhnul. Ale co čert nechtěl – současná vláda se ho teď rozhodla prodloužit. Vláda, ve které Babiš samozřejmě jen čistě náhodou sedí coby ministr. A teď se náhle diví, že mu opozice předhazuje střet zájmů. Jako kdyby on v biopalivech nikdy vůbec nepodnikal. Jako kdyby on sám z jejich veřejné podpory nepřímo netěžil. On je vyrábí přece z čistě charitativních důvodů…

Babiš teď ještě vyrukoval s tvrzením, že po něm chtěli úplatek, ale má smysl to brát vážně? Pokud bychom se zabývali tím, komu podpora biopaliv prospěla, těžko bude argumentovat, že zrovna on to nebyl. Že ho státní zvýhodnění nezajímá a prodloužení daňové úlevy se mu nehodí do krámu.

Pokud vládní opatření pomáhají krmit jeho peněženku, tak za to ani „opilý“ Kalousek ani „zkorumpovaná pravice“ opravdu nemůžou…

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist