Je třeba chránit člověka, ne datlíka, odsoudil Zeman „zelené fanatiky“

Uveřejněno dne 3 června 2015 000 9:05

Hned na začátek své třídenní návštěvy Jihočeského kraje se prezident Miloš Zeman tvrdě obul do ekologických aktivistů. Nazval je zelenými fanatiky a řekl, že je potřeba chránit přírodu na Šumavě tak, aby zde mohl žít člověk. Uvedl, že na Šumavě uschlo v minulosti tři miliony stromů.

Na prezidenta čekalo před budovou krajského úřadu v Českých Budějovicích asi deset sympatizantů a pět odpůrců s transparenty „Miloš Zeman v Zimolánech. Trubte na poplach“. Křičeli, že je ostudou České republiky a Jihočeská kavárna zdraví Miloše Zemana.

„Neumí se ovládat, nejlepší by bylo, kdyby odstoupil, ale na to je příliš srab,“ prohlásil jeden z odpůrců Jan Žvak.

Miloš Zeman jim pouze zamával a vstoupil do budovy úřadu. „Jihočeský kraj jsem si zamiloval. Rád se sem vracím. Zejména na Šumavu, kde zahynulo tři miliony stromů díky zeleným fanatikům. Úmyslně říkám zeleným fanatikům nikoli ekologickým. Ti aspoň vědí, co je to biomasa,“ glosoval Zeman na úvod své návštěvy jižních Čech.

Téma Šumavy je mu blízké a dlouhodobě se o něj zajímá. „Slíbil jsem, že budu vetovat návrh zákona o Národním parku Šumava, který zvyšuje bezzásahovou plochu ze současných 13 procent na 26 procent. Teď se připravuje univerzální návrh zákona,“ uvedl.

„Je třeba hledat takové řešení, aby se ochránil jeden živočich. A tím je homo sapiens sapiens. Datlík tříprstý nebo tetřev hlušec už se dávno odstěhovali z uschlých lesů, a není tak koho chránit,“ dodal prezident.

„Nejhorší je, když národní park vede fanatik a chce vytvořit divočinu tam, kde nikdy nebyla. A když se pak ohlédne za výsledky své práce, vidí tam tři miliony mrtvých stromů a ani se za to nestydí,“ zdůraznil.

Za podobné výroky o zelených fanaticích dostal loni Zeman od ekologických aktivistů anticenu Zelená perla za protiekologický výrok.

Ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený odmítl prezidentovy výroky komentovat. Pouze prohlásil, že se k nim vyjádří ministerstvo životního prostředí.

Prezident zamířil k rybníku Rožmberk

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) prohlásil, že respektuje ústavní právo prezidenta na případné veto jakéhokoliv zákona.

„Ale v tomto případě mě jeho vyjádření překvapuje ze dvou důvodů. Zaprvé, navrhovaná novela zákona o ochraně přírody a krajiny v současné podobě, jak z vlády odešla do Poslanecké sněmovny, nijak neurčuje, jaké plochy jednotlivých zón v našich národních parcích mají být, tedy nevymezuje ani nerozšiřuje procentuální rozsah bezzásahových ani jiných území v národních parcích. A zadruhé pan prezident předjímá, jaká podoba novely nakonec bude parlamentem přijata, protože se dá očekávat dlouhé projednávání s řadou pozměňovacích návrhů a odborných debat v jednotlivých výborech,“ prohlásil Brabec.

Zeman po jednáních v Českých Budějovicích poobědval v Třeboni a pak navštíví rybník Rožmberk.

„Těším se, že znovu uvidím velké dílo Jakuba Krčína. Dílo, které kdyby na rožmberském panství vládli zelení fanatici, nikdy nebylo vykonáno a místo toho byste tady měli útulné mokřady se spoustou komárů,“ dodal prezident.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist