Zateplíme všechno. Třeba i magistrát

Uveřejněno dne 9 června 2015 000 11:23

Tento týden měl magistrát rozhodnout o novelizované podobě pražských stavebních předpisů, kterou si vyžádalo ministerstvo pro místní rozvoj. Doposud se tak ovšem nestalo, a my můžeme jen spekulovat.

Otázkou je, zda za pozdržením stojí nadměrná iniciativa náměstka primátorky Matěje Stropnického, který novelu přiostřil více, než kdo kdy vůbec chtěl.

Podle nových pravidel by se totiž nejen nově stavěné, ale i rekonstruované objekty měly povinně! zateplovat. To samo o sobě je dostatečně diskutabilní, protože vzato ad absurdum, bylo by zajímavé sledovat zateplování historických budov. Co třeba pražský magistrát, když už jsme u toho, mohl by jít příkladem a nechat si obalit fasádu polystyrénem a vymalovat třeba na růžovo, když už nás stejnou barvou občas lakuje.
Vtipnější na celé věci je ovšem fakt, že na úpravě těchto předpisů se podílel mimo jiné člověk, spjatý s firmou Atelier L, která – podle jeho slov pouze okrajově – zateplování provádí také. Architekt Lukáš Vacek v tom problém nevidí, ostatní tak trochu ano. Na střet zájmů jsme tady v republice už skoro zvyklí, nicméně to neznamená, že to je tak správně.
V této souvislosti nelze nevzpomenout, jak někdy v roce 2009, kdy začal zateplovací boom, a ministerstvo životního prostředí pod vedením Martina Bursíka vyčlenilo miliardy na program Zelená úsporám, který obsahoval právě i dotace občanům na zateplování domů.
A ruku v ruce s tím ministerstvo současně vyhlásilo, že dotaci obdrží pouze ten, kdo si zateplení nechá udělat certifikovanou firmou. Potud vcelku pochopitelné, i když z hlediska svobodného trhu silně rozporuplné, nicméně: toto opatření přišlo v době, kdy tu certifikaci v ČR měly pouze DVĚ firmy.
Přitom tehdejší ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, který měl k věci také co říci, se nechal slyšet, že tuto podmínku, tedy provádění prací pouze certifikovanými firmami, lze zavést teprve tehdy, až jich bude na trhu většina.
O kšeft pro vyvolené tak bylo postaráno. Dnešní situace vykazuje jisté podobnosti a je zvláštní, že u toho opět asistuje politik ze strany Zelených.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist