Zeleným zrůdám jsou dosavadní dopravní zácpy příliš nepatrné

Uveřejněno dne 30 července 2015 000 8:48

Praha 5 plánuje omezit provoz na významných silnicích. Zmizet mají jízdní pruhy na Strakonické, Hořejším nábřeží či Radlické. Lidé tak budou mít komplikovanější cestu do centra. „Jediný způsob, jak odradit řidiče od cest přes centrum, je, že jím neprojedou, nebo projedou tak pomalu, že se jim to nevyplatí,“ obhajuje plán radní pro dopravu Prahy 5 Petr Hnyk (zelení).

Rada páté městské části schválila, že omezí provoz na čtyřech významných silnicích. Nyní jí musí návrh posvětit ještě magistrát.Strakonická, která přivádí do Prahy řidiče ze středu a jihu Čech, má přijít o jízdní pruh v úseku Nádražní-Hořejší nábřeží, tedy v oblasti Smíchova.

Hůř půjde projet i Hořejší nábřeží, které navazuje na Strakonickou a přes které se lidé dostávají na Jiráskův most a dále do centra. Omezení se dotkne také ulice V Botanice a Radlické.

Omezení dopravy bylo Praze 5 dlouhodobě slibováno. Nejdříve se čekalo na zprovoznění Strahovského tunelu, pak tunelu Mrázovka, pak jižní části silničního okruhu Prahy. Vždy se říkalo, že důvodem stavby tunelů je následné zklidnění dopravy na povrchu. Zmíněné tunely už dávno stojí, ale k omezení dopravy na povrchu nedošlo,“ řekl Blesk.cz radní pro dopravu Prahy 5 Petr Hnyk.

Podle něj je chystané zprovoznění tunelu Blanka ideální dobou, kdy dopravu v Praze 5 omezit. „Průjezd Strakonickou se dá nahradit Zlíchovským tunelem a tunelem Mrázovka. Dobříšská může pojmout významnou část aut ze Strakonické,“ tvrdí Hnyk.

Podle údajů Technické správy komunikací projede po Strakonické v tomto úseku 32 tisíc aut každý den, Dobříšskou 77 tisíc. O kolik méně to bude po otevření Blanky, může Praha 5 prý jen odhadovat. Jejím cílem je hlavně ztížit řidičům jízdu do centra přes tuto městskou část.

Podívejte se, které úseky se mají zúžit:

 

Praha 5 plánuje čtyřem tepnám sebrat jízdní pruhy.

Praha 5 plánuje čtyřem tepnám sebrat jízdní pruhy.
Autor: Blesk – Květoslav Popelka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist