Když je u nehody cyklista, z 60 procent za ni může

Uveřejněno dne 5 srpna 2015 000 13:40

Více než polovinu smrtelných nehod zaviní cyklisté sami, přitom každá třetí se dá připsat vlivu alkoholu. V prvním pololetí v provozu zemřelo 26 cyklistů, což je v meziročním srovnání o tři více. Řada cyklistů nezná ani dopravní předpisy, u některých se jejich počínání dá označit přímo za hazard. Policisté proto v prázdninovém čase zaměřují na přepravu šlapáním do pedálů preventivní akcí. Celkem se ročně odehraje přibližně 4 tisíce nehod s účastí cyklistů.

„Co je pro nás alarmující, je to,že téměř 60 procent dopravních nehod zaviní sami cyklisté,“ tvrdí ředitel dopravní policie Tomáš Lerch a dodává: „Musí myslet na svoji vlastní bezpečnost a nesmí přitom ohrožovat další účastníky silničního provozu.“

Cyklisté se ale samozřejmě do nebezpečných situací nedostávají jen vlastní vinou. „Řidič vjede do jednosměrné ulice, tam proti němu jede cyklista a jeho šance jsou samozřejmě malé,“ popisuje příklad strážnice pražské městské policie Markéta Fišarová.

Samostatnou kapitolu tvoří cyklisté pod vlivem alkoholu. Vyrazit na pivo na kole už patří téměř k bontonu. Zpravidla konzument nezůstane u jednoho. Třeba na Liberecku hrál ze 70 nehod od začátku roku alkohol roli v 10 případech.

Mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková podotýká, že tento nešvar je častý na cyklostezkách. Když pak na stezce překvapí cyklisty policisté s testerem na alkohol, často riziko bagatelizují. Přitom v případě, že cyklista při kontrole nadýchá do jednoho promile, může dostat pokutu až 20 tisíc korun, pokud je to více než jedno promile, pak už se pokuta může vyšplhat dokonce k 50 tisícům.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist