Tato pauza v oteplování není ani první ani poslední

Uveřejněno dne 10 srpna 2015 000 9:11

Pan Šejna „objevil“, že na klima kromě Slunce a CO2 působí též dosud nevysvětlené jevy jako El Niňo. Měl by to hlavně sdělit autorům klimatických modelů, kteří to nepochopili a oteplení přecenili. Naštěstí mají možnost zfixlovat záznamy a důkazy o svých chybách vymazat. Takovou práci bych chtěl mít taky.

Pan Šejna v nedávné polemice s panem Bartošem píše: „Globální teploty v roce 2014 a 2015 zcela vymazaly klimaskeptické teorie o zastavení globálního oteplování, a klimaskeptická tvrzení, že klimatologické modely jsou zcela chybné, protože od roku 1998 se prý vůbec neotepluje.“

Jenže existenci „pauzy v oteplování“ uznala i Pátá zpráva IPCC (tzv. hiatus) a konstatovala, že klimatologické modely pro ni nemají vysvětlení. Nejde tedy jen o názory „jakýchsi klimaskeptiků“, ale o oficiální stanovisko svatého orgánu klimatologické církve. I když tato pauza skončí, za nějaký čas přijde další pauza a po ní další. Díky nim bude trend oteplování v příštím století slabší.

Poslední zpráva IPCC (AR5) posunula spodní odhad budoucího oteplení ze 2°C na pouhé 1,5°C. čímž se už blíží hornímu odhadu klimaskeptické NIPCC (1°C). Alarmisté pomalu dávají skeptikům za pravdu. Otepluje se pomaleji, než se čekalo. Projevuje se to tak, že se naměřené teploty pohybují zcela na spodní hraně modelů. Pokud se podíváme na průměr ze všech modelů, realita je hluboko pod ním.

To platí bez ohledu na to, která data zvolíte. Pan Šejna uvádí jen pozemní měření, podle kterých se otepluje. Udivuje mne, že těm datům věří, když víme, že je vědci dodatečně ohřívají (srovnej graf 3). Nedávno americká agentura NOAA například na papíře vytvořila oteplovací trend i v éře „pauzy“ prostě tím, že na papíře ochladila předchozí období. Aby teplotní rozdíl vyšel větší. Takové statistické pouťové triky jsou ale v klimatologii „běžná praxe“, jak zněl verdikt vyšetřovatelů Climategate.

Pan Šejna zapomněl jaksi – asi z roztržitosti – na satelitní měření (graf 2). Podle těch se globálně neotepluje vůbec. V Horní Dolní je možná teplo, ale jinde je zase zima, globální průměr se tím vyruší. Ale ať použijete data pozemní či satelitní, na závěru to nic nemění. Stejně tak – pochopitelně – nic nemohou změnit dva roky oteplování či ochlazování. Z několika měsíců nejde dělat závěry, pane Šejno!

Než budete příště vykládat, že všichni klimaskeptici očekávají novou dobu ledovou, poslechněte si třeba pražskou přednášku lorda Moncktona – kterou jsem měl tu čest tlumočit – ať víte, o čem mluvíte. Očekáváme mírné oteplení, které bude civilizaci převážně ku prospěchu. Minulým teplým obdobím v dějinách se ne nadarmo říká „klimatické optimum“.

 

 

g1

GRAF 1: Podíváte-li se na červeně šrafovanou projekci teplot dle poslední zprávy IPCC, za půl století se může oteplit o pouhé čtvrt stupně Celsia nebo třeba vůbec. Dříve vědci nepřipouštěli, že by oteplení mohlo být tak slaboučké. Dnes už dávají klimaskeptikům za pravdu. (Zdroj)

g2

GRAF 2 : Podle satelitů RSS se stále neotepluje.

g3

GRAF 3: Když se neotepluje, data si prostě ohřejeme dodatečně. Modře původní údaje. Červeně data po ohřátí. Vařili kuchaři z Británie.

ab2
ab3

GRAF 4: Pause buster? Takto data ohřáli v americké NOAA v červnu 2015. Ochladili trochu minulost, přihřáli současnost, a tak zdvojnásobili oteplovací trend. Na papíře.(Zdroj)

Jsem ale rád, že pan Šejna konečně přišel k rozumu a už uznává, že boj proti emisím CO2 je jen nesmyslné plýtvání peněz, dokud nemáme levnou náhradu. Levnější je koupitsi prostě klimatizaci a na teplejší klima se adaptovat. Klima by se měnilo, i kdyby žádnélidé neexistovali. Měnit se bude vždy. Se s tím smiřte.

******************************************************
www.klimaskeptik.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist