Zbaví se Praha zeleného magora?

Uveřejněno dne 17 srpna 2015 000 9:47

Pražské stavební předpisy, tendr na svoz odpadu, regulace hazardu nebo kontroverzní úředník na magistrátu. Pražská koalice hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice má problémy opakovaně. Jednotlivé strany se obviňují z porušování koaličních dohod a mluví o tom, jestli má vůbec další spolupráce smysl. Drtivou většinu sporů spojuje osoba náměstka Matěje Stropnického (SZ, Trojkoalice). Právě o jeho setrvání ve vedení města chce koalice tento týden jednat. Diskuzi v úterý odstartovala debata o nových stavebních předpisech. A v ní Stropnický prohrál.

Stropnický jeden ze svých stěžejních materiálů, novou podobu pražských stavebních předpisů, předkládal v úterý. S kolegy se o ně už jednou dohadoval. A ani tentokrát nevěděl, jestli u radních z ČSSD a ANO tentokrát uspěje. Pokud by rada v úterý předpisy neschválila, hrozilo by, že nestihnou včas vejít v účinnost a že je ministerstvo pro místní rozvoj zruší.

Jednání nicméně pro Stropnického skončilo fiaskem. Na návrh primátorky Adriany Krnáčové (ANO) totiž rada jeho verzi nových předpisů zamítla a schválila návrh, s kterým přišla sama Krnáčová. Radní navíc primátorku pověřili, aby práce na přijetí pražských stavebních předpisů dokončila za Stropnického.

„Neschopnost náměstka Stropnického vyřešit problém s pozastavenými PSP začala vážně ohrožovat zájmy Prahy a hrozí nám odejmutí práva vydávat si samostatně pražské stavební předpisy. V takové situaci už není nadále možné přihlížet experimentům pana Stropnického a musela jsem zasáhnout,“ prohlásila po jednání primátorka.

Pro Stropnického jde o jasný vzkaz od jeho kolegů z ČSSD a ANO, že ho v radě už nadále nechtějí trpět. Stojí za ním už pouze zastupitelé Trojkoalice.

‚Je to problém, který musíme vyřešit‘

Po úterním jednání rady čeká navíc pražskou koalici tento týden ještě jedna důležitější schůzka. Už na čtvrteční ráno je totiž svoláno jednání koaličních špiček. Řešit se má právě budoucnost Matěje Stropnického v radě a ve funkci náměstka. A představitelé ANO i ČSSD už dávají jasně najevo, že se Stropnickým mají problém.

„Je to skutečně problém. Problém celé koalice, který musíme nějak vyřešit. Sejdeme se na jednání K9 a já především čekám, s čím přijde Trojkoalice,“ řekla deníku ECHO24.cz šéfka pražské ANO Radmila Kleslová.

Ta nechtěla odpovědět na otázku, zda si dovede představit pokračování rady v současném personálním složení, tedy i se Stropnickým. „Netroufám si teď říci, co si představit dovedu a co ne. Počkejme na to, jaké řešení představí Trojkoalice. Něco asi akceptovatelné bude, něco ne. Uvidíme,“ dodává starostka Prahy 10 a místopředsedkyně hnutí ANO.

Vazby mezi ČSSD a ANO jsou stále evidentnější, tvrdí Stropnický

Se současným fungováním koalice není spokojený ani sám Stropnický. Tomu vadí především stále zřetelnější propojení sociálních demokratů s hnutím ANO, na které má doplácet právě Trojkoalice.

„Je už očividné, že se koalice dostává postupně do slepé uličky. Například námi navrhované tisky neprocházejí. Vazby mezi ČSSD a ANO jsou stále evidentnější. A i Trojkoalice si na tom čtvrtečním jednání musí říci, jak chce dále pokračovat,“ vzkázal už v pondělí Stropnický.

S čím ve čtvrtek vyjednavači Trojkoalice na společné jednání přijdou, zatím není jasné. Například šéf pražských lidovců a radní Jan Wolf, který vyjednávání povede, se ale za Stropnického postavil. Podle Wolfa neexistuje žádný důvod, proč by měl současný náměstek primátorky v radě končit.

Kdyby ČSSD a ANO trvaly na konci Stropnického, hrozil by i rozpad celé koalice. Tomu ale zatím chtějí všichni zabránit. I proto, že pro sociální demokraty a hnutí Andreje Babiše neexistuje v hlavním městě téměř žádná jiná alternativa. V kuloárech se sice mluví o tom, že by zelené mohla v radě města vystřídat TOP 09, to se ale zatím nezdá příliš pravděpodobné.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist