Jak zelení magoři chrání zvířata

Uveřejněno dne 8 září 2015 000 11:03

Na farmě v Jindřichově Hradci neznámí pachatelé minulý týden postříkali norky v klecích růžovou barvou, nejspíše se záměrem znemožnit průmyslové využití jejich kožichů. Následně patrně v důsledku stresu způsobeného sprejovým útokem uhynulo 13 norků. Informovala o tom v pondělí Státní veterinární správa ČR (SVS).

„Pachatelé byli vedeni patrně ideou boje za práva zvířat. Státní veterinární správa upozorňuje na to, že takovýmto způsobem to rozhodně dělat nelze,“ uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal. Pachatelům podle něj hrozí pokuta až půl miliónu korun za týrání zvířat.

Pachatelé podle provedené kontroly pronikli do areálu farmy přes plechový plot, na němž zanechali nápis ALF, tedy zkratku, kterou používá organizace Animal Liberation Front.

Na norky umístěné v pěti řadových klecích pak aktivisté zřejmě nastříkali tmavě růžovou barvu ve spreji. Různě lokalizované barevné skvrny byly nalezeny jak na klecích, tak na samotných zvířatech.

Barvu šla velmi obtížně odstranit. Zvířata, která sprej zasáhl do očí, vykazovala poruchy zraku – výtok z očí, slepená oční víčka. S největší pravděpodobností následkem stresu uhynulo 13 chovných jedinců – devět samců a čtyři samice.

„Tím, že neznámý pachatel bezdůvodně vyvolal chovaným norkům nepřiměřené působení stresového vlivu chemické povahy, bylo shledáno porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, za což hrozí pachateli pokuta až do výše 500 tisíc korun,” dodal mluvčí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist