KLIMA: Nejstudenější a deštivé léto za poslední tři roky

Uveřejněno dne 16 září 2015 000 10:55

Zatímco u nás jsme si užívali horka a sucha, jinde v Evropě tomu tak nebylo. Velká Británie zažila naopak velmi studené a deštivé léto.

Velká Británie zažila nestudenější léto za poslední tři roky. V červenci bylo v Británii několik horkých dní s teplotním rekordem v Heathrow 36,7 °C. Tlaková níže napříč Spojeným královstvím však v srpnu přinesla nestabilní počasí a chladna. Nejdeštivější léto za posledních 50 let zažil Dorset, Hampshire a Guernsey. Na jižním pobřeží bylo dosaženo trojnásobku oproti průměrným srážkám v daném období.

Profesorka Julia Slingo k tomuto vývoji dodala, že “My všichni víme, že předpovědi na měsíce či celé sezóny dopředu jsou stále v plenkách a musí být ještě vykonáno hodně výzkumné práce na zlepšení tohoto stavu.“

Řekl bych, že známá pravda o tom, že předpovědi počasí na delší období jsou nejrizikovějšími oblastmi vědeckého zkoumání a předpovídání počasí, byla paní profesorkou jen podtržena. Tato zdravá skepse je však v naprostém rozporu s názory klimatologů, kteří usilovně přesvědčují veřejnost, že znají předpovědi změny klimatu na desítky let dopředu. Zatímco meteorologové jsou při zemi a vědí, že předpověď na 4 dny vyjde s pravděpodobností 80%.

Je to pozoruhodný jev, který má ale dramatické dopady do světové ekonomiky a do výroby elektrické energie. Nedejme se mýlit naší současnou propagandou proti solárnímu byznysu, která kriminalizuje solární elektrárny ve velkém. Ceny solárních panelů jsou na dlouhodobých minimech a výroba elektrické energie fotovoltaikou již není zdaleka tak závislá na dotacích jako v minulosti. Právě za rozmach výroby energie z obnovitelných zdrojů vděčíme systematickému tlaku klimatologických alarmistů na čele s nynějším americkým prezidentem Obamou, který si rétoriku klimaalarmistů jako učenlivý žák osvojil.

Letošní léto u nás solární energii opět přeje, v červenci i srpnu byl nadprůměrný sluneční svit oproti dlouhodobému normálu a solární elektrárny tak vyrobí o desítky procent více elektrické energie.

Jak to ale bude vypadat za rok, není známo, i když bychom to možná chtěli rádi vědět. Není ale naopak mnohem lepší, že to nevíme?

www.janbarton.cz
Jan Bartoň

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist